2 sposoby na śniadanie z jajem • przepis • składniki • przygotowanie
Jak DG poradził sobie w kuchni z trzema sprytnymi kobietami? Przekonaj się, oglądając film i przygotuj razem z nimi efektowne śniadania!

Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
JAJKO W CHLEBIE
Przygotuj foremkę do wycinania ciasteczek w dowolnym kształcie 2 kromki chleba tostowego układamy jedna na drugiej na blacie.
FOREMKĄ DO WYCINANIA
ciasteczek, wykrawamy w środku chleba kształt.
ŚRODEK CHLEBA
usuwamy.
TAK SAMO POSTĘPUJEMY
z resztą chleba.
SZCZYPIOREK SIEKAMY, A
pomidorki przekrawamy na pół.
NA PATELNI ROZTAPIAMY
masło.
CHLEB UKŁADAMY NA
patelni, w środek wbijamy jajko.
OPRÓSZAMY SOLĄ I
pieprzem.
SMAŻYMY NA MAŁYM
ogniu tak długo, aż białko się zetnie.
GOTOWE GRZANKI DEKORUJEMY
szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
ŚNIADANIOWE TACOS PRZYGOTUJ
piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C formę do muffin pierścień do wycinania Z tortilli wycinamy metalowym pierścieniem mniejsze kółka.
W MISCE ŁĄCZYMY
olej z chili, posiekanym ząbkiem czosnku i suszoną cebulą.
POWIERCHNIĘ TORTILLI SMARUJEMY
mieszanką przypraw.
TORTILLE SKŁADAMY NA
pół i układamy je w szczelinach odróconej formy do muffin.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do temperatury 160°C na 5-6 minut.
NA PATELNI ROZTAPIAMY
masło, wbijamy jaja i robimy z nich jajecznicę.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
POMIDORY KROIMY W
ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, pozostałą część kroimy w drobną kostkę.
CZERWONĄ CEBULKĘ SIEKAMY
w drobną kostkę.
DODAJEMY POSIEKANE PAPRYCZKI
jalapeno, drobno posiekaną kolendrę i sok z limonki.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
WYCIAGAMY TACOSY Z
piekarnika, nakładamy na dno jajecznicę, posypujemy startym cheddarem.
BLACHĘ WKŁADAMY RAZ
jeszcze do piekarnika, by ser się roztopił.
NA GÓRZE UKŁADAMY
salsę pomidorową.
DEKORUJEMY LISTKAMI
kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2902,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1451,2 kcal
Tłuszcz
86,5 g
Węglowodany
102,1 g
Błonnik
8 g
Białko
63,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pomarańcze deserowe
Połączenie czekolady z pomarańczą to prawdziwa gratka dla kulinarnych koneserów. Przygotuj ten niezwykle prosty deser z trzech składników i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.

Wędlina golonkowa z szynkowaru
Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.

Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z pesto z bobu
Pyszne pesto przygotowane z bobu i pestek słonecznika to idealna odmiana dla klasycznych przepisów na ten sos. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Mus czekoladowy
Jak mus, to mus! Ale ten mus musisz spróbować!

Domowa pasta tahini
Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Kotlety z boczniaków
Chrupiące kotlety z boczniaków, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak szybko przyrządzić te grzyby tak, by smakowały naprawdę dobrze.