Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Nie ma to jak bułeczki śniadaniowe, które przygotujemy samodzielnie! Fantastycznie puszyste muffinki śniadaniowe z twarożkiem to propozycja, którą zapamiętasz na długo!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku i łączymy z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Zaczyn mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę, zaczyn, jajko i roztopione masło umieszczamy w misie robota. Całość wyrabiamy za pomocą haka ok. 10 minut (możemy też wyrabiać ciasto ręcznie).
FORMUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI
Po godzinie ciasto wyrabiamy ponownie. Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wykładamy na blaszkę oprószoną mąką kukurydzianą. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy dłonią.
PIECZEMY BUŁECZKI
Suchą patelnię stawiamy na palnik i rozgrzewamy ok. 3 minut. Zdejmujemy z palnika. Na patelnię delikatnie przenosimy bułeczki i pieczemy po 2 minuty z każdej strony. Bułeczki ponownie przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY SEREK
Serek przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę: rzodkiewki, pomidor i ogórki. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
PODAJEMY BUŁECZKI Z SERKIEM
Bułeczki śniadaniowe przekrawamy na pół. Smarujemy masłem. Spodnią część bułki smarujemy serkiem i przykrywamy drugą częścią bułki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2076,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
415,3 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
62,3 g
Błonnik
1,3 g
Białko
17,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie nuggetsy z jackfruita
Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.

Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!

Szybki stir fry z krewetkami
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Indyk ze szparagami
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad ze szparagami? Spróbuj delikatnych kotletów z indyka w towarzystwie warzyw i sera!

Kotleciki jagnięce
Mięso z klasą i cukinia w makaronowej odsłonie: to składniki wybrane przez Darię na wyjątkowy obiad, który podasz swoim bliskim. Sprawdź kotleciki jagnięce – wyglądają i smakują obłędnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Proste gołąbki greckie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!

Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
Naleśniki to jedno z dań, które zaliczają się do grona comfort food. Sycące, delikatne ciasto w połączeniu z różnymi nadzieniami i sosami tworzą ciekawe doświadczenia smakowe. Przygotowywanie naleśników jest dość proste, jeśli trzymać się przepisu. W jaki sposób zrobić pyszne, lekkie naleśniki? Poznaj nasz przepis na naleśnikowe ciasto.

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej