Babeczki pistacjowe • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny smak orzechów pistacjowych w połączeniu z innymi składnikami to recepta na udany wypiek. Muffinki pistacjowe, bo o nich mowa, stanowi ą doskonałą propozycję dla tych, którzy lubią podążać za trendami. Odkryj nasz przepis na obłędne babeczki pistacjowe!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI
W drugiej misce ubij mikserem jajka z cukrem. Potem dodaj jogurt oraz ekstrakt waniliowy i solidnie wszystko zmiksuj.
STOPNIOWO ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE Z SUCHYMI
Gdy uzyskasz gładką masę jajeczną z jogurtem i ekstraktem waniliowym, dodaj ją powoli do składników suchych. Wymieszaj delikatnie przy pomocy rózgi.
BLENDUJEMY PISTACJE I SZPINAK
Pistacje zblenduj wraz ze szpinakiem i 30 g oleju na gładką pastę.
DODAJEMY PASTĘ PISTACJOWO-SZPINAKOWĄ
Do masy na muffinki dodaj pastę i delikatnie wymieszaj.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO FOREMEK
Gotową masę przełóż do foremek wysmarowanych olejem i delikatnie podsypanych mąką. Każdą babeczkę posyp z wierzchu cukrem.
PIECZEMY MUFFINKI PISTACJOWE
Formę z babeczkami wsuń do pieca i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wyłóż je na kratkę do studzenia. Serwuj z ulubionymi dodatkami lub solo!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3746,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
624,4 kcal
Tłuszcz
40,6 g
Węglowodany
54,8 g
Błonnik
1,7 g
Białko
13,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Skyrnik bez dodatku cukru
Niesamowicie szybki w przygotowaniu sernik bez sera, czyli skyrnik! Wystarczy kilka minut krojenia i mieszania, trochę cierpliwości podczas pieczenia i chłodzenia i wyśmienite ciasto bez dodatku cukru gotowe. Przekonaj się, że fitsłodycze są pyszne!

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Złoty sernik z kiwi
Szybki i uda się każdemu! Złoty sernik z kiwi zachwyca chrupiącym, korzennym spodem i delikatną masą na bazie mascarpone. Spróbuj, a przepis zostanie z Tobą na dłużej!

Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym
Wegetariańska wersja klasycznych lasagne z sosem beszamelowym zrobionym z dyni i niezwykle aromatycznym szpinakowym twarogiem. Spróbuj, jak smakuje jesień!

Ciasto dyniowe
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Letnia sałatka szparagowa
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!

Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.

Ciasteczka digestive
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!