Bajgle z sałatką z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Bajgle wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak smakują bajgle z sałatką z kurczaka!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FILETY Z PIERSI KURCZAKA
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem oraz papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie dolewamy sherry i dusimy pod przykryciem, w zależności od grubości, przez kolejne 10-12 minut, w razie potrzeby dolewając jeszcze trochę wody. Pozostawiamy do ostygnięcia (sos z pieczenia zachowujemy), a następnie mięso kroimy na małe kawałki.
KROIMY SELER, MANDARYNKI I SZALOTKI
Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w plasterki. Mandarynki obieramy i dzielimy na części, zbierając przy tym 1 łyżkę soku. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki.
MIESZAMY JOGURT Z GOTOWYMI SKŁADNIKAMI
Majonez, jogurt, zebrany sok z mandarynek, sos z pieczenia, pieprz cytrynowy i sól mieszamy, doprawiając do smaku. Łączymy z przygotowanymi wcześniej składnikami i odstawiamy co najmniej na 30 minut do przegryzienia się smaków.
PRZYGOTOWUJEMY BAJGLE
Rukolę myjemy i otrząsamy do sucha. Bajgle kroimy na pół, lekko podpiekamy i smarujemy masłem. Obkładamy rukolą, a następnie rozkładamy na niej sałatkę z kurczaka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2654 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
663,5 kcal
Tłuszcz
23,8 g
Węglowodany
58,1 g
Błonnik
33,2 g
Białko
33,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczaczki wielkanocne
Kolorowe, kreatywne i przepyszne kurczaczki z masy marcepanowej na pewno będą słodką atrakcją na wielkanocnym stole!

Wykwintne roladki rybne
Wyśmienite plastry łososia zawinięte w płaty dorsza i zapieczone z żurawiną – pyszna alternatywa dla zwyczajnych koreczków.

Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.

Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jabłecznik
Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.

Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
Sprawdź oryginalny sposób na pyszny obiad z indykiem w roli głównej!

Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!