Bakłażan hasselback z pesto słonecznikowym • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysty bakłażan z dodatkiem mozzarelli i pomidora, pieczony w airfryerze i podany z aromatycznym pesto słonecznikowym, to idealny pomysł na szybki i efektowny obiad.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NACINAMY I PIECZEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Trzymając go przeciętą stroną do dołu, przykładamy do niego pałeczki do sushi lub grubsze szpikulce do szaszłyków i nacinamy go w plasterki o grubości około 5 mm – nie przecinając do końca. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym smarujemy oliwą.
DODAJEMY POMIDOR I MOZZARELLĘ
Po 15 minutach w każdą naciętą kieszonkę wkładamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Wkładamy całość z powrotem do airfryera i pieczemy kolejne 5–7 minut, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
W blenderze umieszczamy słonecznik, bazylię, czosnek, parmezan, sok z cytryny i oliwę. Blendujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, aby pesto było łatwiejsze do rozprowadzenia.
PODAJEMY DANIE
Gotowy bakłażan polewamy pesto i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy od razu – na ciepło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1600,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
800,3 kcal
Tłuszcz
65,2 g
Węglowodany
22,1 g
Błonnik
8,3 g
Białko
36,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza marchewkowa
Klasyczna pizza z salami na wyjątkowym spodzie z tartą marchewką! To świetny pomysł na wyjątkowy obiad, który nawet najmłodszych zachęci do zjedzenia dodatkowej porcji warzyw.

Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
Makaron z aromatycznym sosem pomidorowym podany z podsmażonymi krewetkami tygrysimi to prawdziwa uczta dla zmysłów. Koniecznie spróbuj przygotować to danie!

Grillowany łosoś z kalafiorem
Pomysł na szybkie i proste danie z grilla – łosoś z kalafiorem. Jak je zrobić? Zerknij na przepis Karola i zamień kiełbaskę na grillowaną rybę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!

Wielkanocny koktajl serniczkowy
A co to kryje się w zajączku z czekolady? To pyszny koktajl! W te święta wielkanocne zaskocz bliskich i podaj ten wyjątkowy napój chociażby zamiast deseru.

Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z fasolki szparagowej i fety
Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.

Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
Propozycja, która kusi nie tylko soczystymi barwami, ale też idealną kompozycją smaków – w sam raz na ciepłe dni!

Zalewajka
Jedna z najbardziej charakterystycznych zup kuchni regionalnych, która w smaku przypomina żurek. To pyszne danie, dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku, jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też sycące.