Bigos z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cukinię oraz marchew myjemy. Marchew obieramy ze skórki. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją w kostkę. Marchew ścieramy na tarce do miseczki. Cukinię przekrawamy wzdłuż, a potem każdą połowę jeszcze raz na pół. Każdą ćwiartkę kroimy w grube plastry. Wrzucamy je do miski. Kiełbasę kroimy w dużą kostkę.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną kiełbasę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy marchewkę i wszystko mieszamy.
DODAJEMY PRZYPRAWY
Do składników w garnku wrzucamy liść laurowy, sól, ziele angielskie oraz obie papryki i pieprz. Wszystko mieszamy i podsmażamy przez 3-4 minuty.
DODAJEMY CUKINIĘ
Wrzucamy cukinię do garnka i mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 45-50 minut, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY POMIDORY
Wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
PODAJEMY BIGOS
Gotowy bigos przekładamy na głębokie talerze i posypujemy go pestkami dyni. Można go także udekorować świeżą natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem pieczywa. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
908,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
227,2 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
23,1 g
Błonnik
6,8 g
Białko
9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Pachnący placek ze śliwkami i kruszonką — to ciasto to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Deser łączący w sobie soczyste śliwki, miękki biszkopt oraz chrupiącą kruszonkę idealnie sprawdza się na wszelkie uroczystości, jak i bez okazji, gdy najdzie Cię ochota na słodkie. Poznaj nasz przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.

Rosół z indyka
Rosół z indyka to klasyczne, domowe danie, które pomimo mniejszej popularności w stosunku do rosołu z kury lub kurczaka jest bardzo cenione w kuchni ze względu na swój bogaty smak. Delikatny bulion z mięsa indyka, w połączeniu z aromatycznymi warzywami i przyprawami, tworzy idealne danie na niedzielny obiad. Jego przygotowanie jest proste, a efekt zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!

Mango sticky rice
Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.