Biscotti z migdałami i orzechami • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Masło ucieramy w mikserze wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż będzie puszyste. Do masy dodajemy stopniowo (po jednym) 3 jajka, cały czas miksując. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodajemy do pozostałej masy i miksujemy.
DODAJEMY ORZECHY I MIGDAŁY
Orzechy laskowe i migdały siekamy. Do gotowego ciasta wsypujemy posiekane orzechy, migdały i całe pistacje, wszystko delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY CHLEBEK
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy chlebek o długości ok. 25 cm i wysokości ok. 3 cm. Tak przygotowany chlebek smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 35 minut. Chlebek wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BISCOTTI
Następnie, najlepiej za pomocą noża z ząbkami, kroimy go na równe kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Kromki przenosimy z powrotem na blaszkę. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C i pieczemy biscotti przez ok. 12 minut. Ciastka wyjmujemy, ostrożnie obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 12 minut. Po tym czasie biscotti wyjmujemy z pieca i studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3193,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1064,5 kcal
Tłuszcz
47,5 g
Węglowodany
136,3 g
Błonnik
27,7 g
Białko
27,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!

Sałatka na krakersach
Chcesz zrobić szybką w przygotowaniu, smaczną i pożywną przekąskę? Sprawdź przepis na sałatkę na krakersach i ciesz się jej wyrazistym smakiem! Zaskocz swoich gości!

Minipizze razowe z warzywami
Pizza w wersji mini? Tak! A na dodatek w 3 różnych odsłonach! To idealny pomysł na imprezową przekąskę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Amelki. Placuszki serowe z borówkami
Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Sałatka z wędzonym kurczakiem
Wędzony kurczak to doskonały składnik do różnorodnych dań, także do sałatek. Intensywny aromat wędzonego mięsa doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami i innymi składnikami. Przygotowanie sałatki z wędzonym kurczakiem to prosty sposób na stworzenie pożywnego dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odkryj nasz sposób na szybką i sycącą sałatkę z wędzonym kurczakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kokosowy pudding chia z doliny
Pewna sielska dolina z gry o tej samej nazwie, jest m.in. znana z dań, które możesz przygotować, grając. Spróbuj połączyć kilka składników z tego przepisu, aby otrzymać pyszny pudding, inspirowany tymi dostępnymi w grze, jednak znacznie smaczniejszy!

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.

Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
Delikatny smak pomarańczy zamknięty w kruchych, wegańskich ciasteczkach bez glutenu przypomina o świętach i doskonale komponuje się ze słodyczą banana. Upiecz je i podziel się z bliskimi!