Ciasto marchewkowo-ananasowe • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY CIASTO
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, drobno posiekane orzechy włoskie, przyprawę do piernika. Jajka i cukier trzcinowy ubijamy mikserem na puszystą masę, do której dodajemy składniki sypkie naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i drobno pokrojony ananas. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek musi być suchy). Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodajemy do serka homogenizowanego i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z ubitą wcześniej śmietanką. Wierzch ciasta smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
GOTUJEMY MARCHEW
Marchewkę obieramy i kroimy na kilka części. Gotujemy do miękkości w lekko osłodzonej wodzie. Marchewkę blendujemy na gładką masę, dodajemy cukier puder oraz żelatynę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotującej się masy marchewkowej. Doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając, a następnie studzimy. Z wystudzonej masy delikatnie formujemy marchewki.
BLENDUJEMY SZPINAK
Szpinak dokładnie myjemy, blendujemy wraz z cukrem na gładką masę, dodajemy kilka kropli soku z cytryny, przekładamy do garnka. Dodajemy żelatynę, odstawiamy na 2-3 minuty i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotującej się masy szpinakowej, cały czas mieszając. Studzimy. Z powstałej masy delikatnie formujemy listki marchewek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5400 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
450 kcal
Tłuszcz
26,8 g
Węglowodany
44,4 g
Błonnik
9,6 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekany makaron sycylijski
Wyjątkowy makaron anelletti zapiekany z bakłażanem, aromatycznymi serami i mieloną wołowiną. Przygotuj tę pełną warzyw zapiekankę, aby zachwycić się sycylijskim daniem we własnym domu.

Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i wielowymiarowym smakiem. Idealna na każdą okazję, w sam raz na ciepłe i chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na tę smaczną i pożywną zupę!

Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
Kurczak pieczony w cytrusach, a do tego doskonały mus z bakłażana oraz pesto z bazylii i pistacji. Koniecznie wypróbuj przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.

Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!

Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!