Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jabłka i śliwki smakują najlepiej jesienią - przygotuj z nich smaczne ciasto z orzechową nutą.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ORZECHY GRUBO SIEKAMY. ŻÓŁTKA
oddzielamy od białek. Do dużej miski przesiewamy mąkę (niewielką ilość odkładamy na bok) oraz kakao. Dodajemy cukier, żółtka, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, orzechy oraz śmietanę. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, które zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1-1,5 godziny.
DO MISKI WKŁADAMY PRZESIEKANE
orzechy. Pozbawione pestek śliwki kroimy na cząstki. Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Orzechy dokładnie mieszamy z owocami. Cukier i cynamon dodajemy do smaku.
POŁOWĘ SCHŁODZONEGO CIASTA KROIMY
w kostkę. Dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy równomiernie kawałkami ciasta, a następnie lekko dociskamy. Następnie nakładamy nadzienie. Drugą część ciasta również kroimy w kostkę. Dokładnie oddzielamy od siebie kosteczki, przesypując je odrobiną mąki. Masę owocowo-orzechową pokrywamy kawałkami ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 40-45 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5704,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
475,4 kcal
Tłuszcz
23,6 g
Węglowodany
57,3 g
Błonnik
11,9 g
Białko
11,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!

Panforte
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Tosty z karmelizowaną cebulką
Tosty, jakich jeszcze nie było! Karmelizowana cebulka i pyszne prosciutto, a to wszystko z aromatycznym serem provolone. Skuś się i wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka czekoladowa z wiśniami
Babka czekoladowa z wiśniami to wyjątkowy wypiek, który, łączy w sobie intensywność czekoladowego smaku z lekką kwasowością owoców. Babka z czekoladą i wiśniami może stać się pysznym i efektownym elementem świątecznego stołu, jak i prostym towarzyszem codziennych czynności. W jaki sposób upiec wilgotną, intensywnie czekoladową babkę z wiśniami? Sprawdź nasz sposób!

Królik duszony w sosie z pieczarkami
Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruche ciasteczka z herbatą
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!

Ryż z mięsem mielonym i warzywami
Niezwykle prosty przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Koniecznie wypróbuj podsmażane warzywa z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami podane z ryżem. Jedz smacznie i fit!

Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!