Dal z soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SOCZEWICĘ Z PRZYPRAWAMI
Soczewicę płuczemy na sitku i dobrze odcedzamy. Cebulę, czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Posypujemy przyprawami i pieprzem, krótko podsmażamy. Dodajemy soczewicę i rodzynki. Wlewamy mleczko kokosowe i 500 ml bulionu – zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 45 minut na małym ogniu, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu.
GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
PODAJEMY DAL Z RYŻEM
Dal doprawiamy do smaku skórką z wyszorowanej limonki, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i posypujemy oberwanymi listkami kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2031,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
507,8 kcal
Tłuszcz
21,7 g
Węglowodany
76,1 g
Błonnik
11,1 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotleciki z makaronem z cukinii i sałatką
Koniec z nudnymi kotletami z piersi kurczaka. Ta propozycja podbije serce dużych i małych gości. Przygotuj te aromatyczne kotleciki i podaj je z dodatkiem warzywnego makaronu i lekkiej sałatki!

Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.

Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
Faszerowana dynia to pomysł na sycący lunch, który doda Ci energii, byś mógł sprostać dalszym wyzwaniom. Przekonaj się, jak smakuje połączenie dyni z kaszą jaglaną i warzywami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!

Ryba z frytkami
Klasyka w brytyjskim stylu, czyli ryba i frytki w chrupiącym duecie! Karol sięga po dorsza i bataty, by przygotować proste i szybkie obiadowe danie dla całej rodziny!

Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
To danie na pewno zachwyci dzieci! Nie tylko efektownie wygląda, ale także pysznie smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody chałwowe z serka wiejskiego
Trzyskładnikowe lody chałwowe z dodatkową porcją białka w postaci serka wiejskiego. To pyszny deser w greckim stylu, idealny nie tylko na letni dzień!

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!