Deser czekoladowo-pomarańczowy • przepis • składniki • przygotowanie
Czekolada i pomarańcza to niezwykle dobrana para, dlatego deser Pawła Małeckiego smakuje wybornie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYLEWAMY MASĘ NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA
Do miski wlewamy białka i ubijamy. Do ubijających się białek stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka, nadal ubijając. W garnku roztapiamy masło. Pokruszoną czekoladę dodajemy do masła. Roztapiamy, cały czas mieszając. Pilnujemy, żeby czekolada się za bardzo nie podgrzała. Czekoladę dodajemy do białek, mieszamy całość rózgą.
NAPEŁNIAMY FOREMKI GOTOWYM MUSEM
Syrop klonowy zagotowujemy z otartą skórką pomarańczy. Żółtka ubijamy. Gorącym syropem zalewamy ubijane żółtka. Ubijamy aż do powstania puszystej masy. Przelewamy do czystej miski. Następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej czekoladę. Dokładnie mieszamy i stopniowo łączymy z ubitą śmietanką. Opcjonalnie dodajemy likier pomarańczowy. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego. Napełniamy foremki musem. Zostawiamy około 0,5 cm wolnego miejsca. Uderzamy kilka razy o blat, żeby wyrównać powierzchnię. Foremki z musem wkładamy do lodówki do stężenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4657,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
388,1 kcal
Tłuszcz
19,7 g
Węglowodany
43,2 g
Błonnik
7,9 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Kołacz z białym serem
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!

Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!

Tort cynamonowo-makowy
Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tatar na dwa sposoby
Poznaj dwa sposoby Karola Okrasy na siekany tatar wołowy – podwędzany na sianie i klasyczny!

Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!

Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!