Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Wędlina na Wielkanoc? Najlepsza będzie domowa! Spróbujcie koniecznie rolady z indyka z czerwonym pesto, która będzie świetnym urozmaiceniem świątecznego śniadania.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIERSI Z INDYKA
Pierś z indyka delikatnie rozkrawamy w poziomie, aby się otworzyła. Następnie pierś owijamy folią spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
W misie rozdrabniacza umieszczamy pistacje, ostrą paprykę, majeranek, olej z suszonych pomidorów, suszone pomidory i prażoną cebulkę. Całość rozdrabniamy, aż stanie się gęstą, prawie gładką pastą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej oleju.
ZAWIJAMY ROLADĘ
Pesto przekładamy na rozbitą pierś z indyka i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni. Mięso zwijamy w roladę i oplatamy sznurkiem, zawiązujemy i nacieramy olejem z suszonych pomidorów.
GOTUJEMY ROLADĘ
Do kielicha urządzenia MC Smart wlewamy wodę i nakładamy nakładkę do gotowania na parze. Wybieramy programgotowanie na parze/25 minut/120°C. Po 25 minutach gotowania mięso zostawiamy pod przykrywką na dodatkowe 10 minut.
PODAJEMY ROLADĘ
Ze schłodzonej rolady odwijamy sznurek. Podajemy ją pokrojoną w plastry, z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3328 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
416 kcal
Tłuszcz
13,9 g
Węglowodany
16 g
Błonnik
57,3 g
Białko
57,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajl sernikowy z malinami
Błyskawiczny koktajl z serka wiejskiego z dodatkiem malin. Wypróbuj ten przepis na pyszny i sycący napój!

Pamuła – zupa owocowa z okrasą
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!

Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
Pilaw z kaszy bulgur z dorszem - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem z brązowych pieczarek z gremolatą
Aromatyczny krem z brązowych pieczarek i borowików, czyli kwintesencja jesieni w misce, która dzięki dodatkowi gremolaty nie traci na świeżości. Przygotuj to danie i sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków.

Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.

Sorbet arbuzowy
Arbuz orzeźwia podwójnie, gdy podasz go na zimno – na przykład w formie pysznego sorbetu według przepisu Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
Danie w stylu włoskim w kilkanaście minut! Wypróbuj pomysł na makaron z pysznymi dodatkami!

PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!

Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
Krem z buraków, truskawek i wiśni to idealna odpowiedź na pożywny deser lub doskonałe śniadanie. Doskonały w dniu przygotowania, ale także na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Podaj go z musli lub innymi ulubionymi dodatkami!