Domowe pączki z konfiturą różaną • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!

Czas przygotowania
205 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PŁATKI RÓŻY
Zebrane płatki róży namocz, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Wypłucz je w chłodnej wodzie, a potem odcedź i osusz na ręczniku.
ŁĄCZYMY CUKIER I SOK Z CYTRYNY
Wyciśnij sok z cytryny i dokładnie go przecedź. W garnku połącz ze sobą sok z cytryny oraz cukier.
DODAJEMY PŁATKI RÓŻY
Do soku z cytryny i cukru dodaj płatki róży, a potem wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilkunastu minutach płatki zmiękną, oddadzą swój kolor, smak i aromat.
STUDZIMY KONFITURĘ
Gotową konfiturę przestudź, a potem przełóż do słoika lub innego czystego naczynia. Nie nadziewaj pączków ciepłą konfiturą!
MIESZAMY MLEKO Z CUKREM I MASŁEM
W rondelku podgrzej mleko z cukrem i masłem. Mieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SUCHE
Do miski wsyp mąkę, drożdże instant oraz sól. Wymieszaj.
DODAJEMY JAJKA
Wbij jajka do miski z mąką i starannie wymieszaj.
DODAJEMY CIEPŁE MLEKO
Zacznij powoli wlewać ciepłe mleko wraz z rozpuszczonym masłem i cukrem do miski, cały czas mieszając. Nie przestawaj mieszać do momentu, w którym ciasto nabierze elastycznej konsystencji.
ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
WAŁKUJEMY CIASTO
Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5-2 cm i wytnij z niego krążki.
ZOSTAWIAMY KRĄŻKI DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA
Wycięte krążki połóż na blasze, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
SMAŻYMY PĄCZKI
Rozgrzej olej w garnku (lub frytownicy) do temperatury min. 170 stopni C. Następnie delikatnie wrzucaj porcje ciasta do rozgrzanego oleju. Smaż pączki z obu stron na złoty kolor.
NADZIEWAMY PĄCZKI
Napełnij szprycę konfiturą i zacznij nadziewać pączki, wbijając ją do środka na 3-4 cm. Postaraj się nadziewać pączki na bieżąco, żeby były jeszcze gorące.
STUDZIMY I DEKORUJEMY PĄCZKI
Gotowe, nadziane pączki z konfiturą odłóż na bok, by wystygły. Gdy ciasto będzie chłodne, możesz przejść do dekorowania pączków cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
27525,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
3440,7 kcal
Tłuszcz
336,1 g
Węglowodany
108,5 g
Błonnik
0,7 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni kwas chlebowy? Sięgnij po przepis Pawła na czekoladowe muffinki!

Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
Wędlina na Wielkanoc? Najlepsza będzie domowa! Spróbujcie koniecznie rolady z indyka z czerwonym pesto, która będzie świetnym urozmaiceniem świątecznego śniadania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Macedoński tort chałwowy
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!

Chałka orzechowa
Pyszna, chrupiąca chałka orzechowa to propozycja Pawła Małeckiego na dobry początek dnia. Wypróbuj przepis!

Bułeczki mleczne
Delikatne, puszyste i lekko słodkie — takie właśnie są bułeczki mleczne, które idealnie nadają się na każdą porę dnia. Ich miękki środek i złocista skórka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je jeść solo, z ulubionym dżemem, masłem lub serkiem. Zrób je wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kuleczki z koziego sera
Niepowtarzalny smak koziego sera sprawia, że te sylwestrowe przekąski szybko znikają z talerza. Przygotuj serowe kuleczki w chrupiącej panierce dla siebie i bliskich na tę szczególną okazję!

Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.

Deser z chia
Cierpkie tajemnice lasu i mleczno-miodowa delikatność – wszystko to znajdziesz w piętrach lekkiego deseru przygotowanego przez Darię. Przekonaj się, jak kontrasty smakują w duecie!