Domowy tantanmen ramen • przepis • składniki • przygotowanie
Tantanmen ramen, czyli aromatyczna i pełna smaku zupa, którą dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz w domu bez większego wysiłku. Wypróbuj ten przepis i ciesz się daniem w stylu japońskim.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Do pojemnika miksującego wlewamy ok. 500 ml wody. Jajka przekładamy do koszyczka do gotowania i układamy go w pojemniku. Jajka gotujemy (z zamkniętą miarką), wykorzystując programgotowanie jajek / jajka na półmiękko. Gotowe jajka przekładamy do miski wypełnionej wodą z kostkami lodu, aby zatrzymać proces gotowania.
MARYNUJEMY JAJKA
Do pojemnika miksującego 0,5 szklanki wody, sos sojowy i sos mirin. Całość mieszamy – używamy programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 5. Ostudzone jajka przekładamy do zamykanego pojemnika i zalewamy marynatą. Jajka marynujemy przez co najmniej kilka godzin (najlepiej całą noc lub kilkanaście godzin).
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego przekładamy obraną szalotkę, ząbki czosnku, płatki chili, sól i cukier. Składniki rozdrabniamy – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6. Następnie przekładamy je do miski, a pojemnik miksujący czyścimy.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Do pojemnika wlewamy olej i podgrzewamy go, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 10 minut / obroty 1. Rozdrobnione wcześniej składniki wsypujemy do gorącego oleju przez otwór w pokrywie i mieszamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Olej z przyprawami zostawiamy w pojemniku miksującym, aż przestygnie, przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
PRZYGOTOWUJEMY TARE
Do pojemnika miksującego dodajemy wszystkie składniki na tare i rozdrabniamy je za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Gotowe tare przelewamy do słoiczka, a pojemnik miksujący czyścimy.
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI
Ząbki czosnku, obrany imbir i dymkę przekładamy do pojemnika miksującego. Rozdrabniamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6.
PODSMAŻAMY MIĘSO
Rozdrobnione składniki zgarniamy ze ścianek naczynia, dodajemy olej sezamowy i mięso. Całość podsmażamy (bez górnej miarki), wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 120°C / czas 5 minut / obroty 1.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Do podsmażonych składników dodajemy sos sojowy i pastę gochujang i podgrzewamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty 1. Gotowe mięso przekładamy do miski.
GOTUJEMY MAKARON I PAK CHOI
Kapusty przekrawamy na pół i układamy w koszu do gotowania na parze. W pojemniku miksującym gotujemy 2 l wody – wybieramy programpodgrzewanie wody. Do pojemnika miksującego ostrożnie wkładamy koszyk z makaronem ramen, a na nim układamy kosz parowy z kapustą pak choi. Całość gotujemy, używającprogramu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty 1. Następnie makaron przelewamy zimną wodą.
PODGRZEWAMY BULION
Bulion przelewamy do pojemnika miksującego i podgrzewamy go, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty 1.
PODAJEMY RAMEN
Do każdej miski wkładamy po 2 łyżki tare i po 1 łyżce chrupiącego chili. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ugotowany makaron, mięso, po pół pak choi i jajko przekrojone na pół. Nori kruszymy w dłoniach, a szczypior cebuli siekamy i posypujemy nimi danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5222,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1305,6 kcal
Tłuszcz
78,1 g
Węglowodany
101,6 g
Błonnik
4 g
Białko
50,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
Pyszny omlet pełen zielonych warzyw i ziół to świetny pomysł na śniadanie. Koniecznie wypróbuj najnowszy przepis Kingi na dobry dzień!

Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
Pyszne połączenie delikatnego drobiu, boczku i orientalnych przypraw. Niezwykle aromatyczna, zaskakująca smakiem potrawa.

Bibimbap z wołowiną
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone okonie z chlebową sałatką
Łatwy i szybki w wykonaniu przepis Karola Okrasy na pyszne okonie z sałatką chlebową!

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!

Pęczak z orzechami i pieczarkami
Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!

Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
Idealne danie, które zjedzą wszyscy domownicy? Quiche bez mięsa, z dodatkiem aromatycznego sera feta i podsmażonych warzyw! Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakuje.