Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Zagnieć, zawiń i zapiecz – oto enchilady inspirowane Meksykiem, które przygotujesz w trzech krokach. Sprawdź, jak smakuje mocno warzywny farsz oraz sos z pomidorów i czosnku.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO I SMAŻYMY TORTILLE
Wszystkie składniki na tortille łączymy w misce, a następnie dokładnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Obraną i wydrążoną dynię pokrojoną w kostkę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą. Oprószamy solą i wędzoną papryką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i pomidory. Dodajemy przyprawy. Dusimy, aż pomidory się rozpadną.
ZWIJAMY ENCHILADY
Na każdy z 8 przygotowanych placków tortilli wykładamy mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz farsz. Placki zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy wędzonym serem.
PODAJEMY ENCHILADY
Enchilady podajemy na ciepło z listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4591,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
765,2 kcal
Tłuszcz
36,2 g
Węglowodany
78,4 g
Błonnik
35 g
Białko
35 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
Szybki, sycący przepis w włoskim stylu! Wypróbuj sposób Karola na kurczaka á la bruchetta!

Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.

Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
Przepis na klasyczny obiad – pieczone udka kurczaka z ziemniaczkami i surówką z białej kapusty!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.

Karkówka w sosie własnym z cebulą
Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!

Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!