Faszerowana ryba w galarecie • przepis • składniki • przygotowanie
Ryba w galarecie co roku gości na Twoim świątecznym stole? Wypróbuj przepis Karola i podaj ją w nowej odsłonie – z rodzynkami, marchewką i pietruszką!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIELEMY SKŁADNIKI MASY RYBNEJ
Zmielone mięso ryb łączymy w naczyniu robota z namoczoną w mleku bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy jajka. Całość mielemy na gładką, jednolitą i kleistą masę.
NAMACZAMY ŻELATYNĘ I PODGRZEWAMY WYWAR
Żelatynę łączymy w miseczce z zimną wodą. Mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Wywar rybny podgrzewamy w garnku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ocet.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ RYBNĄ
Zmieloną masę rybną przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i rodzynki pokrojone na mniejsze kawałki (1 garść rodzynków zostawiamy do dekoracji dania). Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kaszę mannę. Całość dokładnie mieszamy.
FORMUJEMY I GOTUJEMY MASĘ RYBNĄ
Porcję masy rybnej przekładamy na arkusz folii spożywczej. Folię szczelnie zawijamy, tak by zamknąć masę w środku. Końce folii zbieramy i skręcamy, tworząc cukierek.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETĘ
Do namoczonej żelatyny dodajemy ok. 1 łyżki wazowej gorącego wywaru rybnego. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Jeżeli na powierzchni żelatyny powstaną pęcherzyki powietrza, wyławiamy je z miseczki. Z wywaru wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie.
UKŁADAMY I SCHŁADZAMY DANIE
Uparowaną masę rybną w folii wyławiamy z garnka i odkładamy do przestudzenia, a następnie kroimy w plastry o szerokości ok. 1-1,5 cm. Folię usuwamy, a plastry masy rybnej układamy na szerokim, ozdobnym talerzu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
DEKORUJEMY I PODAJEMY DANIE
Natkę pietruszki łączymy w misce z oliwą z oliwek i octem. Mieszamy. Zestaloną rybę dekorujemy tuż przed podaniem na stół.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2427,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404,5 kcal
Tłuszcz
8,9 g
Węglowodany
30,2 g
Błonnik
52,1 g
Białko
52,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Ciasto, na którym można rysować? Paweł ma na nie przepis! Puszysty kakaowy biszkopt i śmietanowy krem na pewno zasmakują najmłodszym, a przy okazji stworzą okazję do wspólnego, rodzinnego pieczenia!

Makaroniki nadziewane czekoladą
Małe makaroniki i pyszna czekolada to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Skusisz się?

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!

Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami

Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!

Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.

Indyczka glazurowana miodem i piwem
Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.