Gołąbki z ryżem — tradycyjne • przepis • składniki • przygotowanie
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RYŻ
Do mniejszego garnka wlewamy 200 ml wody i wsypujemy ryż. Ustawiamy na kuchence i gotujemy przez 15 minut. Potem odcedzamy ryż na sicie i zostawiamy go do przestygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ
Wycinamy głąb z kapusty, a potem całą główkę (miejscem po głąbie do dołu) wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika i obgotowujemy kapustę przez 10 minut, aby łatwiej było ściągnąć z niej liście.
ODDZIELAMY LIŚCIE
Ostrożnie wyciągamy kapustę z garnka i rozdzielamy wszystkie liście. Jeśli zbyt mocno się trzymają, pomagamy sobie nożem, nacinając liście u nasady. Odmierzamy ok. 100 ml wody z gotowania kapusty i wlewamy ją do kubka. Kapustę odkładamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ją. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Po 2 minutach dodajemy ugotowany ryż i dalej podsmażamy, co kilka minut mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Gotowy farsz odstawiamy na bok i studzimy przez 10 minut.
ZAWIJAMY GOŁĄBKI
Układamy liść kapusty na desce, a następnie na brzegu liścia układamy farsz. Zaginamy przeciwległe boki do środka i ciasno rolujemy gołąbka. Czynność powtarzamy ze wszystkimi gołąbkami, zostawiając ok. 4-5 liści bez farszu.
GOTUJEMY GOŁĄBKI
Dno dużego garnka wykładamy odłożonymi na bok liśćmi kapusty. Następnie wlewamy passatę, bulion i wodę po gotowaniu kapusty. Wszystko delikatnie solimy i mieszamy, a potem układamy w garnku gołąbki. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 60 minut (lub do miękkości kapusty). Takie gotowe gołąbki posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z ziemniakami i pyszny obiad jest gotowy!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1879,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
375,9 kcal
Tłuszcz
20,5 g
Węglowodany
27,1 g
Błonnik
7,3 g
Białko
23,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowy izotonik
Domowy napój izotoniczny, bez zbędnych dodatków, za to umożliwiający uzupełnienie płynów w upalny dzień lub podczas wysiłku fizycznego. Sprawdź, jak prosto go przygotować!

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!

Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
Orzeźwiający czy rozgrzewający? Sprawdź, która wersja kompotu bardziej Ci zasmakuje!

Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy to idealne połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego, delikatnie kwaskowego nadzienia. Daj się porwać jego cytrusowej słodyczy i zrób mazurka według naszego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gyros z chorizo w stylu iberyjskim
Chrupiąca bagietka, pełen smaku gyros z udek kurczaka z dodatkiem chorizo, a do tego orzeźwiająca surówka z kapusty i marchewki. Przygotuj kanapkę idealną według Karola Okrasy.

Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!

Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
Wyrazisty, kakaowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Ten smakowity wypiek inspirowany kuchnią Hiszpanii zasmakuje każdemu!