Grillowana makrela w ostrej marynacie • przepis • składniki • przygotowanie
Sezon grillowy w pełni. Przygotuj świeżą makrelę z ostrym aromatem. Soczyste mięso i chrupiąca skórka - to jest to!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ GRILL PRZYGOTOWANIE
Filety z makreli myjemy, a następnie dokładnie osuszamy.
POZBAWIONĄ PESTEK OSTRĄ
papryczkę, czosnek i kolendrę drobno siekamy.
MIESZAMY Z MIĘKKIM
masłem, solą, pieprzem i 2 łyżkami słodkiej papryki.
FILETY SMARUJEMY DOKŁADNIE
przygotowanym masłem, odstawiamy na kilkanaście minut.
GRILLUJEMY NA ROZGRZANYM
grillu po kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie sprężysta i upieczona, a skórka chrupiąca.
PODAJEMY Z GRILLOWANYMI
warzywami.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1137,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
568,9 kcal
Tłuszcz
52,2 g
Węglowodany
3,4 g
Błonnik
0,5 g
Białko
19,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!

Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
Marchewka, imbir i pomarańcza to doskonała kompozycja na zimowe dni. Wypróbuj i zaserwuj swoim domownikom.

Zupa chrzanowa na zakwasie
Aromatyczna zupa chrzanowa na zakwasie, którą zachwycisz bliskich na Wielkanoc i nie tylko. To idealny pomysł na pyszne pierwsze danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
Połącz makaron z tradycyjnymi dodatkami we włoskim stylu i w kilka chwil przygotuj sycącą potrawę. Doskonały smak gwarantowany!

Potrawka z kurczaka
To danie jest ponadczasowe. Wykorzystaj składniki z bulionu, by przygotować delikatnego kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Nic się nie marnuje, a całość smakuje obłędnie!

Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
Poznaj orzeźwiające połączenie buraków, awokado i pomarańczy z ciekawym, kawowym dressingiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
Daria Ładocha przygotowała doskonały przepis na pyszny stek z tuńczyka z purée z pieczonych gruszek. Wypróbuj!

Ostra zupa z rybą i ryżem
Doskonałe połączenie kolendry, imbiru, trawy cytrynowej w zupie rybnej z ryżem!

PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
Poznaj niezawodny przepis Karola Okrasy na pyszną pastę kanapkową z pieczonym dorszem!