Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie • przepis • składniki • przygotowanie
Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!

Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE
Rozgrzewamy grill z pokrywką. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w żaroodpornej misce nad paleniskiem. Studzimy. W dużej misce łączymy mleko sojowe, powidła śliwkowe, oliwę z oliwek, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy roztopioną czekoladę, skórkę otartą z cytryny, odrobinę świeżej bazylii i kolendry.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SUCHE
Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i kakao. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy razem z borówkami. Przelewamy ciasto do formy i posypujemy borówkami.
PIECZEMY CIASTO NA GRILLU
Pieczemy pod zamkniętą pokrywą grilla przez około 30-40 minut. Jeśli pieczemy ciasto w piekarniku, ustawiamy temperaturę 160°C. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Posypujemy borówkami.
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie i kefir. Wyrabiamy łyżką, podlewając wodą. Ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na bok. Boczek grillujemy z obu stron, aż będzie chrupiący.
GRILLUJEMY CHLEBKI NAAN
Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek lub rozciągamy palcami. Lekko natłuszczamy ruszt oliwą z oliwek. Grillujemy chlebki z obu stron.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy. Następnie kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojonego bakłażana, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, posiekany czosnek i kolendrę. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Opcjonalnie posypujemy sałatkę kwiatami bzu. Chlebki rozcinamy na pół i nakładamy do nich sałatkę. Podajemy z grillowanym boczkiem i rozpuszczonym masłem z dodatkiem bazylii i kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3603,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
600,6 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
99 g
Błonnik
9,8 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!

Placki z batatów
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Ten wegetariański przysmak wyróżnia się swoim smakiem i konsystencją, a sposób jego przygotowania jest prosty i przyjemny. W jaki sposób przyrządzić smaczny pasztet z cukinii i innych warzyw? Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hot dogi z grilla
Hot dogi dla głodomorów i nie tylko. Polecamy szybką i smaczną kanapkę!

Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
Paweł Małecki i DG, używając praktycznie tych samych składników, przygotowali dwa zupełnie różne desery! Poznaj przepis na tartę i mus!

Jadłospis malucha: 4 przepisy
Śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pomysł na jadłospis malucha według Kingi Paruzel! Sprawdź nasze dania dla dzieci!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!

Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!