Grissini • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DROŻDŻE KRUSZYMY I
rozrabiamy z cukrem w 50 ml letniej wody.
ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA
pod przykryciem na 10 minut.
Z DROŻDŻY, MĄKI,
pół łyżeczki soli, oliwy i 75 ml letniej wody zagniatamy gładkie ciasto.
PONOWNIE ODSTAWIAMY NA
60-90 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
CIASTO POWINNO DWUKROTNIE
zwiększyć swoją objętość.
JESZCZE RAZ KRÓTKO
zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie porcje.
DO JEDNEJ PORCJI
dodajemy oregano.
KAŻDĄ PORCJĘ CIASTA
dzielimy na 8 kawałków i formujemy z nich długie, cienkie wałki.
UKŁADAMY JE NA
dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
PIECZEMY JEDEN PO
drugim w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez 12 minut, obracając grissini w połowie czasu pieczenia na drugą stronę. STUDZIMY.
JEŻELI GRISSINI NIE
są podawane od razu, najlepiej przechowywać je w torebce do zamrażania żywności lub w utrzymującym świeżość pojemniku i przed podaniem jeszcze raz krótko podpiec w gorącym piekarniku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1242,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
310,7 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
47,2 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Baklawa
Słodka, pełna orzechów i migdałów. Wypróbuj ten popularny deser, który z łatwością przygotujesz w swoim domu.

Gnocchi własnej roboty
Domowe gnocchi to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zobacz, jak przygotować go w niecałe 30 minut, i zaskocz rodzinę pysznymi ziemniaczanymi kluseczkami.

Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego
Pyszna, warzywna zupa pełna ziół. Rozsmakuj się w śródziemnomorskich aromatach!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gnocchi z pesto z rukoli
Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!

Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!

Burger rybny i ogórkowy relish
Ryba z grilla w formie burgera? To brzmi naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej smakuje! Sprawdź i daj się przekonać!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
Kruche kawałki sznycla z szynki zanurzone w pysznej marynacie, grillowane w towarzystwie ziemniaków i kawałków pora.

Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe
Tteokbokki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Miękkie, sprężyste kluski ryżowe gotowane w gęstym, słodko-ostrym sosie od lat cieszą się ogromną popularnością zarówno w Korei, jak i na całym świecie. Choć często kojarzone są z ulicznym jedzeniem, tteokbokki możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!