Karp winiarza i francuska zapiekanka • przepis • składniki • przygotowanie
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RODZYNKI MOCZYMY
w ciepłej wodzie przez 15 minut.
NIEOBRANE ZIEMNIAKI PODGOTOWUJEMY
około 10 minut w osolonej wodzie.
W OSOBNYM GARNKU
gotujemy białe części porów przez mniej więcej 10 minut.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
200 stopni C (termoobieg).
PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ
i 2 naczynia żaroodporne.
ZAPIEKANKA FRANCUSKA ZIEMNIAKI
i pory kroimy w talarki.
NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY
odrobiną masła, układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków i porów.
KAŻDĄ WARSTWĘ DOPRAWIAMY
solą i pieprzem.
BULION WARZYWNY WYLEWAMY
na zapiekankę.
PRZYKRYWAMY FOLIĄ ALUMINIOWĄ
i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
STARTY SER, ŚMIETANĘ,
żółtka oraz curry mieszamy.
PO 25 MINUTACH
pieczenia zapiekanki z ziemniaków i porów wyjmujemy ją z piekarnika, dodajemy sos śmietanowy, ponownie przykrywamy folią i pieczemy jeszcze około 30 minut.
NA OSTATNIE 10
minut pieczenia zdejmujemy z naczynia folię aluminiową.
KARP FILETY Z
karpia pozbawiamy ości i przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
40 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki, mieszamy, dodajemy mąkę oraz czerwone wino i namoczone wcześniej rodzynki.
DO SOSU DODAJEMY
tymianek, liście laurowe, cukier, goździk, sól i pieprz.
GOTUJEMY OKOŁO 10
minut, ciągle mieszając.
POŁOWĘ SOSU PRZELEWAMY
do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki karpia (skórą do dołu) i zalewamy pozostałym sosem.
PRZYKRYWAMY NACZYNIE FOLIĄ
aluminiową i odstawiamy na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc).
WSTAWIAMY KARPIA DO
piekarnika na 25-30 minut.
PO TYM CZASIE
z naczynia z rybą wyjmujemy gałązki ziół i liść laurowy, przekładamy karpia do naczynia, w którym będzie podawany.
JEŚLI SOS JEST
zbyt wodnisty, to przecedzamy go przez sitko.
NASTĘPNIE WLEWAMY SOS
do garnka lub na patelnię i podgrzewamy, aż zredukuje się do właściwej konsystencji.
DO SOSU DODAJEMY
resztę masła i mieszamy trzepaczką.
DO ZREDUKOWANEGO SOSU
dodajemy wcześniej przecedzone składniki sosu, pieprz cayenne i posiekaną pietruszkę.
JAK PODAWAĆ GOTOWYM
sosem polewamy karpia.
RYBĘ PODAJEMY Z
zapiekanką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4263,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1065,8 kcal
Tłuszcz
51,6 g
Węglowodany
69,6 g
Błonnik
58,1 g
Białko
58,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Prosta paella z kurczakiem
Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!

Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!

Niezły ananas, czyli kurczak słodko-kwaśny
Pyszne danie, które uwielbiają nie tylko najmłodsi! Delikatny drób ze smakowitymi dodatkami to świetny pomysł na obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym
Zagnieć, zawiń i zapiecz – oto enchilady inspirowane Meksykiem, które przygotujesz w trzech krokach. Sprawdź, jak smakuje mocno warzywny farsz oraz sos z pomidorów i czosnku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!