Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KOFTY
Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Do miski wkładamy mięso. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili, ugotowaną kaszę i jajko. Doprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na 12 podłużnych kiełbasek i owijamy wokół patyczków, odkładamy.
PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z OGÓRKA
Ogórki obieramy, przekrajamy wzdłuż na pół, wydrążamy nasiona i kroimy w półplasterki. Rzodkiewki kroimy w plastry, a natkę pietruszki drobno siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek.
PRZYGOTOWUJEMY SOS TZATZIKI
Ogórka obieramy, wydrążamy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i wkładamy do miski. W moździerzu rozcieramy czosnek z solą i dodajemy do ogórka razem z jogurtem greckim. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
GRILLUJEMY KOFTY
Rozgrzewamy patelnię grillową. Mięso skrapiamy olejem i grillujemy z dwóch stron przez około 7 minut, na złoty kolor. Gotowe kofty podajemy z sosem tzatziki i surówką z ogórka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1755,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
438,8 kcal
Tłuszcz
20,2 g
Węglowodany
25,2 g
Błonnik
40,0 g
Białko
40,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie
Słodkie i słone smaki w odsłonie inspirowanej Ameryką polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.

Mrożony jogurt czekoladowy z ciastkami
Jogurt na śniadanie? Tak! Spróbuj mrożonego z ciastkami i truskawkami.

Sałatka colesław z czerwonej kapusty
Surówka coleslaw przygotowana z czerwonej kapusty to przyjemna odmiana. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, wrapów lub burgerów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Chleb, beszamel - schab upieczony w takim towarzystwie, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Pizza z cukinią
Sięgnij po barwy włoskiej flagi – cukinię, pomidory i kozi ser, które dopełnią smaku doskonałej pizzy przygotowanej według przepisu Karola.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gruszki w syropie
Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!

Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!