Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili • przepis • składniki • przygotowanie
Koktajl z krewetek to sprawdzony pomysł na elegancką przekąskę sylwestrową. Podany z delikatnym musem i sosem na bazie wina sprawi, że imprezowy stół nabierze wykwintnego charakteru.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KREWETKI
Krewetki pozbawiamy głów i pancerza, pozostawiamy jednak ogonki. Na obrane krewetki ścieramy niewielką ilość skórki z pomarańczy i skórkę z ½ limonki oraz polewamy sokiem z ½ limonki i niewielką ilością soku z pomarańczy. Doprawiamy ½ drobno pokrojonej papryczki bez gniazd nasiennych oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z AWOKADO
Do czystej miski dodajemy miąższ z awokado, sok z ½ limonki, sól, pieprz, posiekaną kolendrę wraz z łodygami (część liści pozostawiamy do dekoracji), serek śmietankowy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pozostałą posiekaną papryczkę, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS NA WINIE
Czerwone, wytrawne wino przelewamy na patelnię. Pozostałą część pomarańczy obieramy, wycinamy segmenty. Pozostałą część soku z pomarańczy wyciskamy na patelnię, dodajemy segmenty pomarańczy i doprawiamy niewielką ilością soku z limonki. Gotujemy kilka minut.
PODAJEMY KOKTAJL Z KREWETEK
Mus z awokado wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na talerz, krewetki układamy dookoła, jedna obok drugiej, ogonkami do dołu. Krewetki podajemy z sosem. Dekorujemy listkami kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1618,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
269,7 kcal
Tłuszcz
17,5 g
Węglowodany
13,3 g
Błonnik
5,6 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwica wieprzowa z ananasem z woka
Spróbuj polędwiczki wieprzowej w słodko-ostrym wydaniu. Z chili, imbirem i oczywiście ananasem!

Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!

Omlet z wędzonym łososiem z pistacjami
Delikatny omlet w stylu francuskim z dodatkiem kremowego awokado i wyjątkowego łososia wędzonego z pistacjami. Wypróbuj ten świetny przepis na pyszne śniadanie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Batony z orzechami pekan
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!

Sylwestrowe jajka faszerowane
Talerz pełen jajek faszerowanych pastą z awokado doskonale pasuje do sylwestrowego menu. Wykorzystaj przepis Darii i przygotuj imprezę ze smakiem!

KLASYCZNA DALGONA COFFEE
Słynna kawa z Instagrama teraz w Kuchni Lidla! Sprawdź, jak przygotować klasyczną dalgona coffee, i ciesz się jej smakiem!