Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków • przepis • składniki • przygotowanie
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CAŁY BAKŁAŻAN
Bakłażan nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 25 minut we frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C. Gotowy bakłażan lekko studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ Z OGÓRKÓW KISZONYCH
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę i koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do ogórków. Następnie do warzyw dodajemy kwaśną śmietanę i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na bok, aby smaki miały czas się połączyć.
FORMUJEMY KOTLET Z BAKŁAŻANA
Po usmażeniu całego bakłażana, delikatnie go studzimy i obieramy ze skóry. Następnie delikatnie spłaszczamy go za pomocą ostrza noża, zostawiając końcówkę, aby się nie rozpadł. Rozbity bakłażan oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
PANIERUJEMY BAKŁAŻAN
W miseczce łączymy ze sobą napój sojowy, mąkę i przyprawę złocisty kurczak, aż powstanie dość gęsta pasta. Bułkę tartą przesypujemy na talerz. Bakłażan dokładnie pokrywamy pastą z przyprawami i następnie panierujemy w bułce tartej.
SMAŻYMY KOTLET Z BAKŁAŻANA
Opanierowany bakłażan przekładamy do frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C i smażymy przez ok. 25 minut.
PODAJEMY DANIE
Kotlet z bakłażana podajemy od razu, z dodatkiem mizerii z kiszonych ogórków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
583,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
583,3 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
106,9 g
Błonnik
15,8 g
Białko
19,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.

Majonez tradycyjny domowy
Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!

Pudding jaglany z kaki
Słodkie śniadanie czy owocowy podwieczorek? Jaglany pudding z kaki jest tak prosty i pyszny, że nie warto wybierać – niech jak najczęściej gości w Twoim menu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minitorciki z krewetkami
Połączenie mango i awokado z krewetkami i wędzonym łososiem sprawi, że odkryjesz zupełnie niepowtarzalny smak. To prosta, a zarazem efektowna przystawka na każdą okazję!

Wytrawne pączki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem
W tłusty czwartek marzy Ci się coś bardziej wytrawnego? Przygotuj pączki bez drożdży wg tego przepisu i przekonaj się, że ten przysmak wcale nie musi być słodki.

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Delikatne i puszyste – takie są drożdżowe zajączki! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na wielkanocnym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka cytrynowe
Cytryna na słodko, czyli doskonałe ciasteczka z białą czekolada. Sięgnij po przepis Pawła i sprawdź, jak chrupią!

Jak przygotować sos holenderski?
Doskonały dodatek do ryb i warzyw – czyli sos holenderski według DG!

Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
Ekspresowa i efektowna przystawka! Ta propozycja podania homara zdecydowanie przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.