Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej. • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna propozycja nie tylko dla fanów owoców morza: krewetki z cukinią w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ OBIERACZKĘ DO
warzyw tarkę Przygotowanie Cebule kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor.
CZOSNEK KROIMY W
plasterki, imbir ścieramy na tarce, 2 papryczki chilli pozbawiamy ziarenek i kroimy w drobną kostkę.
CUKINIĘ KROIMY WE
wstążki z pomocą obieraczki do warzyw.
PASKI CUKINII KRÓTKO
obgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
ODSĄCZAMY NA RĘCZNIKU
papierowym.
DO USMAŻONEJ CEBULI
dodajemy czosnek, imbir, papryczkę i przyprawy.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY 1
min.
WRZUCAMY KREWETKI, ZWIĘKSZAMY
ogień.
SMAŻYMY JESZCZE PRZEZ
3 min.
WLEWAMY MLECZKO
kokosowe.
CZEKAMY, AŻ CAŁA
potrawa zacznie wrzeć.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy paski cukinii, delikatnie mieszamy.
JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY
do miseczek.
POSYPUJEMY POSIEKANĄ
kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1231,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
615,7 kcal
Tłuszcz
37,1 g
Węglowodany
31,9 g
Błonnik
40,8 g
Białko
40,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!

Pakora - warzywa w cieście po indyjsku
Pakora to pyszna indyjskiego przekąska, która łączy chrupiące warzywa z aromatycznym ciastem z mąki ciecierzycy. Te małe, złociste frittery są idealne jako przystawka lub przekąska, a ich intensywny smak z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni indyjskiej. Przygotuj z nami to wyjątkowe danie i odkryj bogactwo smaków Indii!

Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
Masz ochotę na podwieczorek w adriatyckim stylu? Sięgnij po sardynki i podaj je w wyjątkowo pysznym towarzystwie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!

Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką
Niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które będzie idealną kolacją lub przekąską podczas spotkania z najbliższymi. Skuś się na ten serowy przepis, któremu charakteru dodaje szynka z indyka i sezam.

Sos belgijski
Sos belgijski to jeden ze znanych i lubianych dodatków, który podaje się do burgerów, hot dogów i innych fast foodów, chociaż najczęściej spotkać go można w roli dodatku do frytek. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne uzupełnienie dla tego popularnego dania. Jak przygotować ten banalnie prosty i niezwykle smaczny sos? Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.

Ryż na mleku z rabarbarem
Ryż na mleku z rabarbarem i malinami to pyszne połączenie, które nada się na śniadanie lub przekąskę dla najmłodszych.

Wegański obiad z jednego naczynia
To przepis, który sprawdzi się zawsze! Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne warzywa i przyprawy - z wegańskimi kiełbaskami będą smakować idealnie! Obiad gotowy już w 40 minut!