Krokiety z szynką serrano • przepis • składniki • przygotowanie
Krokiety z szynką serrano to jedne z najbardziej typowych tapas w Hiszpanii. Wypróbuj ten przepis i wprowadź hiszpańskie klimaty do swojej kuchni.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SZYNKĘ I CEBULĘ
Szynkę serrano oraz cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy masło i podsmażamy na nich cebulę oraz szynkę.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DO KROKIETÓW
Na patelnię dodajemy mąkę i wszystko chwilę smażymy. Do składników dolewamy mleko, cały czas mieszając. Całość gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Masę odstawiamy do wystygnięcia.
FORMUJEMY KROKIETY
W misce roztrzepujemy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą. Z wystudzonej masy formujemy krokiety. (jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać do niej 2-3 łyżki bułki tartej). Gotowe krokiety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.
SMAŻYMY KROKIETY
Krokiety smażymy na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1810,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
301,7 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
26,1 g
Błonnik
13,1 g
Białko
13,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!

Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Zielone warzywa z dipem romesco
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami
Czeka Was prawdziwa uczta! Delikatna tarta na bazie ciasta francuskiego, świeże pomidorki koktajlowe i włoskie sery. Czego chcieć więcej? Sprawdźcie ten pełen rozmaitych smaków przepis Karola Okrasy!

Grillowana cukinia
Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.

Sylwestrowe jajka faszerowane
Talerz pełen jajek faszerowanych pastą z awokado doskonale pasuje do sylwestrowego menu. Wykorzystaj przepis Darii i przygotuj imprezę ze smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z sosem blue cheese
Wyrazisty sos na bazie sera, świeże zioła i lekkie warzywa – połącz je ze sobą w prostym i pysznym daniu z makaronem według Karola! To przepis na domową ucztę w stylu włoskim!

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!

Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
Oszczędne, łatwe i przepyszne spaghetti do wykonania w pół godziny!