Królik w sosie pieczarkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięso z królika przyrządzone według tradycyjnej receptury i wzbogacone smakiem kremowego sosu z pieczarek.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KRÓLIKA DZIELIMY
na części.
MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem.
DELIKATNIE POSYPUJEMY
mąką.
PRZED DUSZENIEM MOŻNA
królika obsmażyć na maśle.
CEBULĘ I PIECZARKI
smażymy 5-7 minut.
PRZEKŁADAMY DO BRYTFANNY,
na wierzch kładziemy kawałki królika.
DOLEWAMY OKOŁO 1/2
szklanki wody.
DUSIMY POD PRZYKRYCIEM
w brytfannie 40-50 minut (jeśli umieszczamy składniki w rozgrzanym naczyniu) do około 60-70 minut (w przypadku zimnego naczynia) w piekarniku ustawionym na temp.
180 STOPNI
C.
PO UPIECZENIU, WYJMUJEMY
królika, dolewamy śmietankę do warzyw i powstałego po upieczeniu płynu.
CZEKAMY AŻ SOS
nabierze gęstej konsystencji (mieszając na małym ogniu).
PONOWNIE WKŁADAMY KRÓLIKA
do brytfanny.
OBFICIE POSYPUJEMY
pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1232 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
308 kcal
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
7,6 g
Błonnik
21,8 g
Białko
21,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!

Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Ryż smażony z warzywami i jajkiem
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami
Potrójnie owocowy cobbler to prawdziwy klasyk deserów. Nektarynki, borówki i truskawki trafią pod warstwę kruchych ciasteczek, by po zapieczeniu stworzyć wyborną kompozycję. Spróbuj!

Pieczone jabłka z bakaliami
Idealny deser na chłodniejsze wieczory – pieczone jabłka z aromatycznym farszem z bakalii i musli owsianego. Przepis Karola bez dodatku cukru!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej
Delikatne, kruche i pełne smaku. Przygotuj soczyste żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej według Karola Okrasy.

Gryczane naleśniki z jajkiem i łososiem
Inspirowane klasycznymi, francuskimi galettes bretonnes, pyszne naleśniki gryczane, które podasz z sadzonym jajkiem i wędzonym łososiem. To wspaniały pomysł na wyjątkowe śniadanie!

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!