Kurczak po wietnamsku • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięso i pikantny, aromatyczny sos. Taki właśnie jest kurczak po wietnamsku wg przepisu Karola! Spróbuj swoich sił, przygotuj danie wg tego prostego przepisu i rozsmakuj się w kuchni w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Udka kurczaka trybujemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki i przekładamy do miski.
MARYNUJEMY MIĘSO
Dwa ząbki czosnku, imbir i większość chili bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dodajemy do kawałków kurczaka. Następnie całość doprawiamy połową sosu rybnego i sojowego i przyprawą curry. Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut, aby się zamarynowało.
SMAŻYMY KAWAŁKI KURCZAKA
Do zamarynowanych kawałków kurczaka dodajemy mąkę i całość mieszamy. W woku rozgrzewamy olej i partiami smażymy na nim mięso na złotobrązowy kolor.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W misce mieszamy ze sobą miód, sok z całej cytryny i skórkę z jej połowy. Do tego dodajemy pozostały sos rybny i sojowy, a także drobno pokrojoną pozostałą papryczkę i ostatni ząbek czosnku. Całość ponownie mieszamy.
SMAŻYMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w dość duże pióra. Krótko smażymy, niemal prażymy ją na gorącym oleju pozostałym po smażeniu kurczaka.
SMAŻYMY MIĘSO Z CEBULĄ W SOSIE
Usmażoną cebulę pozostawiamy w woku, odlewamy jedynie tłuszcz, w którym się smażyła. Następnie dodajemy do niej mięso, część wcześniej przygotowanego sosu i grubo posiekanej kolendry. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.
PODAJEMY DANIE
Gotowe danie podajemy z ryżem lub ulubionym makaronem w stylu azjatyckim, polane do smaku pozostałym sosem i oprószone liśćmi kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2128,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
709,6 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
22,9 g
Błonnik
3,2 g
Białko
31,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spring rolls
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
Tosty z batata? Spring rollsy z owoców? Zerknij na przepis Kingi i jej gościa, i sprawdź, jak przygotować pyszny i pożywny lunchbox dla swojego dziecka.

Zupa pho z wołowiną
Sprawdzony przepis na wietnamską zupę pho dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hamburgery orzechowe w chlebie
Aromatyczne mięso podane z chrupiącą domową bułeczką czyli hamburger inspirowany Ameryką, ale w marokańskim stylu!

PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.

Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!

Placuszki bananowe z czekoladą
Ekspresowe, puszyste placuszki bananowe idealne na leniwe śniadanie. Wypróbuj ten przepis z dodatkową porcją białka i rozpocznij nowy dzień na słodko!