Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO PARZONE MLEKO,
masło (100 g) i szczyptę soli gotujemy w garnku.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
mleka dodajemy stopniowo mąkę (130 g), zmniejszamy ogień i sztywną łopatką bardzo energicznie mieszamy, nie zdejmując garnka z ognia (przez mniej więcej 45 sekund do półtorej minuty), aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę.
CIASTO ODSTAWIAMY DO
ostudzenia, następnie przekładamy je do miski miksera.
CIĄGLE MIKSUJĄC, DODAJEMY
pojedynczo wszystkie jajka (jeśli używamy miksera ręcznego lub ucieramy ciasto ręcznie, warto dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia).
GDY CIASTO JEST
gotowe, dzielimy je na dwie części.
DWIE TORTOWNICE (O
średnicy 32 cm) smarujemy resztą masła i przesypujemy resztą mąki.
CIASTO RÓWNOMIERNIE ROZKŁADAMY
na dwóch blachach, a następnie za pomocą łopatki wyrównujemy je.
CIASTA PIECZEMY W
piekarniku rozgrzanym do 210-220 stopni C (bez termoobiegu) lub 200-210 stopni C (z termoobiegiem) przez mniej więcej 16-18 minut na środkowej kratce piekarnika, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
MASA ŚMIETANOWA ŻELATYNĘ
namaczamy w zimnej wodzie.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY RAZEM
z cukrem wanilinowym.
NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY
w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, przelewamy ją do większej miski.
UBITĄ ŚMIETANKĘ MIESZAMY
z 3 łyżkami cukru pudru.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ UBITEJ
śmietanki mieszamy z żelatyną, następnie całość dodajemy do pozostałej części ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.
W TORTOWNICY UMIESZCZAMY
jeden blat upieczonego ciasta, na blacie rozkładamy masę śmietanową, następnie posypujemy borówkami (niewielką ilość borówek pozostawiamy do dekoracji ciasta).
PRZYKRYWAMY DRUGIM BLATEM
ciasta.
KARPATKĘ WSTAWIAMY DO
lodówki i czekamy aż krem się ściągnie ( od 1 do 2 godz).
JAK PODAWAĆ PO
wyjęciu z lodówki przesypujemy pozostałą łyżką cukru pudru i dekorujemy borówkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3194,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
798,6 kcal
Tłuszcz
61 g
Węglowodany
48,2 g
Błonnik
15,5 g
Białko
15,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sum z karaibską salsą
Grillowane filety z suma z aromatyczną salsą w stylu karaibskim przygotowaną na bazie banana, mango oraz świeżych ziół.

Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.

Bananowiec
Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!

Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem
Chicken pot pie to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze — delikatne mięso z kurczaka, kremowy sos oraz chrupiące, złociste ciasto. Czego chcieć więcej? Nie czekaj i zrób wraz z nami to ulubione danie Amerykanów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!

Keks królewski
Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!

Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.