Letnia sałatka szparagowa • przepis • składniki • przygotowanie
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZPARAGI MYJEMY.
BIAŁE SZPARAGI OBIERAMY
całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy.
BIAŁE SZPARAGI GOTUJEMY
we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru przez 15 minut, zielone dodajemy na ostatnie 8 minut.
POMIDORY KOKTAJLOWE MYJEMY
i kroimy w ćwiartki.
KOŃCÓWKI KOPERKU OBRYWAMY,
drobno siekamy.
MIESZAMY Z OLEJEM,
1 łyżką wody, pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i pozostałym cukrem.
BAGIETKI PIECZEMY W
rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut.
SZPARAGI WYJMUJEMY, PRZELEWAMY
zimną wodą i osączamy.
UKŁADAMY NA TALERZU,
posypujemy ćwiartkami pomidorów, skrapiamy sosem winegret.
PODAJEMY Z
bagietkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2180,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
545,1 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
86,2 g
Błonnik
17 g
Białko
17 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułki pszenne — przepis na domowe bułeczki
Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonych, domowych bułeczek o poranku? Te puszyste, złociste bułeczki pszenne sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Spróbuj naszego przepisu i poczuj radość z domowego pieczenia!

Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.

Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami
Prosta w przygotowaniu potrawa, która robi ogromne wrażenie. Słodko-kwaśna marynata – oto sekret tego przepisu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szpinakowe smoothie z morelami
Zielone smoothie świetnie nadaje się na śniadanie. Spróbuj szpinakowego z morelami i winogronami!

Szakszuka
Doskonała na śniadanie, obiad i przekąskę – poznaj przepis na szakszukę!

Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
Lubisz ryby? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczonego dorsza pod kruszonką z prażonych orzechów i parmezanu. Dzięki dodatkowi białej kaszy gryczanej i sałatki z rukoli stanie się Twoim ulubionym pomysłem na obiad w wydaniu fit!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
Warto zadbać o to, aby sezonowe owoce gościły w naszej kuchni! Oto prosty sposób na przepyszne knedle ze śliwkami w aromatycznym sosie waniliowym. To proste danie zachwyca smakiem!

Kluski z kaszy manny ze skwarkami
Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!

Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Szybka w przygotowaniu i idealna na lunch – taka jest ta sałatka. Dzięki dodatkowi słodkiej kukurydzy i wyrazistego tuńczyka zdecydowanie zachwyca smakiem.