Łosoś w warzywach na ostro • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANA MYJEMY,
osuszamy, kroimy w dość grubą kostkę, kładziemy na sicie i odstawiamy na mniej więcej 30 minut, po czym odciskamy.
WARZYWA MYJEMY, OBIERAMY,
kroimy na średniej wielkości kostkę.
CZOSNEK SIEKAMY. CEBULĘ DROBNO
kroimy.
W RONDLU ROZGRZEWAMY
3 łyżki oliwy, wrzucamy przyprawy i czosnek.
SMAŻYMY UWAŻAJĄC, ŻEBY
się nie przypaliły.
WRZUCAMY CEBULĘ, MIESZAJĄC
i chwilę podsmażając.
DODAJEMY POKROJONĄ MARCHEWKĘ
, mieszamy i podsmażamy ok 5 min.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
3 łyżki oliwy i wrzucamy bakłażana, cukinię i paprykę.
OBSMAŻAMY OKOŁO 2
minut.
PODSMAŻONE WARZYWA PRZEKŁADAMY
do garnka z cebulą, mieszamy i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 MIN.
DODAJEMY POMIDORY Z
puszki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 MIN.
W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWUJEMY
łososia: myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, smażymy z obu stron na łyżce masła połączonego z łyżką oliwy.
JAK PODAWAĆ UDUSZONE
warzywa przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy kawałek łososia, przybieramy bazylią. PODAJEMY NA: gorąco.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1703,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
425,8 kcal
Tłuszcz
25,2 g
Węglowodany
32,3 g
Błonnik
21,2 g
Białko
21,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański obiad z jednego naczynia
To przepis, który sprawdzi się zawsze! Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne warzywa i przyprawy - z wegańskimi kiełbaskami będą smakować idealnie! Obiad gotowy już w 40 minut!

Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Flaki po włosku
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koktajl tiramisu
Smak tiramisu w formie koktajlu? Dzięki temu przepisowi to możliwe!

Mus czekoladowy z awokado i bananami
Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.

Beza z truskawkami
Wyjątkowa odsłona klasycznej pavlovej w formie wieńca. Ta krucha i jednocześnie rozpływająca się w ustach beza z truskawkami to idealna propozycja na lato i nie tylko. Spróbuj!