Malinianki, czyli bułeczki drożdżowe z malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Kochasz jagodzianki, ale sezon na jagody zbyt szybko dobiega końca? Spróbuj malinianek wg przepisu Pawła! Równie pyszne, łączące lekko kwaśne wnętrze i miękkie ciasto drożdżowe ze słodkim kremem waniliowym.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie. Drożdże z łyżką cukru ucieramy w osobnej misce i dodajemy do nich mleko. Rozczyn wlewamy do zagłębienia i delikatnie mieszamy go z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
WYRABIAMY CIASTO
Ciasto przekładamy do misy robota kuchennego. Następnie dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli i żółtka. Całość wyrabiamy przez chwilę i kiedy składniki się połączą, dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne i będzie się odklejać od miski. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
FORMUJEMY MALINIANKI
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Następnie formujemy z niego wałek i tniemy go na 9 równych części. Z tak przygotowanych kawałków ciasta formujemy kuleczki.
NADZIEWAMY MALINIANKI
Każdą kulkę ciasta rozpłaszczamy w dłoniach i przekładamy do małej miseczki. Następnie wnętrze wypełniamy kilkoma malinami i odrobiną cukru. Ciasto dokładnie zlepiamy i ponownie formujemy z niego kulkę. Gotowe malinianki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
PIECZEMY BUŁECZKI
Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym białkiem. Tak przygotowane malinianki pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru, i po upieczeniu studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mocno schłodzoną śmietankę i mascarpone przekładamy do misy robota kuchennego. Następnie z laski wanilii wyjmujemy nasionka i wraz z cukrem dodajemy je do misy. Całość ubijamy na gładki krem, który następnie chłodzimy w lodówce.
OZDABIAMY MALINIANKI
Pistacje niezbyt drobno siekamy. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy go na wystudzone malinianki. Następnie każdą bułeczkę ozdabiamy świeżymi malinami i posiekanymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3441,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
860,5 kcal
Tłuszcz
44,2 g
Węglowodany
97,6 g
Błonnik
2,2 g
Białko
20,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serkiem to przekąska, która zachwyci każdego miłośnika tapasów. Idealnie sprawdzą się na imprezach, rodzinnych spotkaniach czy jako szybki i efektowny dodatek do obiadu. Odkryj nasz przepis na pyszne papryczki nadziewane serkiem!

Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
Przepis na szybki i pyszny obiad – makaron penne z szynką parmeńską i kremowym sosem pomidorowym.

Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
Nie w każdym domu gości na święta, ale gdy ją przygotujesz i spróbujesz – na pewno będzie już zawsze gościć u Ciebie! Kutia w zapiekanych jabłkach – brzmi smacznie, a to dopiero początek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Królik w sosie śmietanowym
Mięso królika, makaron penne, pyszny sos oraz kurki – wyborne połączenie dla podniebienia!

Pieczone ziemniaki z airfryera z serkiem czosnkowym, serem mimolette i szczypiorkiem
Pieczone ziemniaki z airfryera, wypełnione aromatycznym serkiem czosnkowym i posypane startym serem mimolette, to prosta, ale efektowna przekąska lub dodatek do obiadu, który zachwyci chrupiącą skórką i kremowym wnętrzem.

Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
Masz ochotę na świąteczną sałatkę w innej odsłonie? Spróbuj tej z awokado, ziemniakami, pieczonym kalafiorem i koperkowym sosem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Coq au vin – kurczak duszony w winie
Potrawka z kurczaka we francuskim stylu? Taki jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek, marchewki i pomidorów skusi każdego. Sprawdź przepis Karola i przygotuj wspaniałą ucztę!

Spaghetti z królikiem
Karol sięga po mięso królika, makaron i warzywa. Przygotuj danie według jego przepisu i sprawdź, jak łączą się smaki!