Minipizze razowe z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Pizza w wersji mini? Tak! A na dodatek w 3 różnych odsłonach! To idealny pomysł na imprezową przekąskę.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO NA PIZZĘ
W misce łączymy 130 g mąki, drożdże, cukier i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Mieszamy łyżką około minuty. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę, aż ciasto zacznie się formować w kulę. Bedzie nieco klejące. Ugniatamy je przez 5 minut na posypanym mąką blacie. W razie potrzeby — dodajemy więcej mąki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
W głębokim rondlu podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut, aż sos zgęstnieje.
PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ ZIELONĄ
Na ciasto nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy różyczki brokułu i kawałki sera feta. Posypujemy słonecznikiem.
PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ Z KARCZOCHAMI
Na kolejny spód nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy karczochy, pomidorki przekrojone na pół, posypujemy mozzarellą.
PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ Z BAKŁAŻANEM I GRZYBAMI
Na ostatni spód nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy plastry bakłażana, uprzednio osolone i osuszone ręcznikiem papierowym. Dodajemy pokrojoną w plastry pieczarkę oraz posiekaną szalotkę. Na wierzch dodajemy pesto i orzechy włoskie.
PIECZEMY MINIPIZZE
Blachę z pizzami wkładamy na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C.
DEKORUJEMY I DOPRAWIAMY MINIPIZZE
Zieloną pizzę dekorujemy rukolą, pizzę z karczochami — świeżą bazylią. Wszystkie trzy skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1791,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
447,8 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
68,4 g
Błonnik
16 g
Białko
16 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Sałatka z rukoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
Wykwintne danie, które pokocha każdy miłośnik dobrego smaku. Roladki z sera i szynki rozpływają się w ustach!

Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
Oryginalne ciasteczka sprawią radość dzieciom oraz fanom piłki nożnej! Wykorzystaj również inne formy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.

Babeczki z polewą
Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Pizza rolls z burakami i fetą
A może tak podejść do pizzy w nieco bardziej nietypowy sposób? Proszę bardzo! Pizza rolls to danie idealne! Poczęstuj nim swoich gości, będą zachwyceni!

Napój radości
Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!