Najprostsze naleśniki z serem • przepis • składniki • przygotowanie
Proste i pyszne naleśniki z serem przywołają wspomnienia dzieciństwa! Wypróbuj sprawdzony przepis Pawła na ten klasyczny przysmak – z taką recepturą idealne naleśniki wyjdą każdemu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mleko przelewamy do wysokiego naczynia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół. Nasiona wyjmujemy ostrzem noża i dodajemy do mleka. Dodajemy jajko, sól i część mąki. Miksujemy za pomocą blendera, a gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą część mąki. Ponownie miksujemy na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczone masło. Miksujemy chwilę, aż masło połączy się z resztą składników.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Twaróg łączymy w misce z żółtkami jaj, nasionkami laski wanilii i cukrem. Całość ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, aż wszystkie składniki się połączą.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Patelnię rozgrzewamy, wykładamy na nią masło klarowane, a nadmiar masła ściągamy za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta tak, by rozlało się po całej powierzchni.
NADZIEWAMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI
Naleśniki przekładamy kolejno na blat. Wykładamy nadzienie i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni placka, pozostawiając odrobinę wolnego miejsca na brzegach. Naleśniki składamy na pół i ponownie na pół, tak by powstała trójkątna kieszonka z nadzieniem.
PRZESMAŻAMY NALEŚNIKI
Naleśnikowe trójkąty przesmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Tym razem nie zdejmujemy nadmiaru masła – powinno być go nieco więcej, by naleśniki usmażyły się na złoty kolor.
PODAJEMY NALEŚNIKI
Podsmażone naleśniki zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerz. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi owocami, np. malinami, borówkami, truskawkami lub jeżynami. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2239,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
373,2 kcal
Tłuszcz
17,7 g
Węglowodany
37,1 g
Błonnik
0,6 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajka po benedyktyńsku
Jajka na pieczonym toście z szynką i sosem z żółtek to doskonały przepis na pyszne śniadanie.

Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.

Błyskawiczne pierniczki
Przy użyciu termorobota MC Smart wszystko jest prostsze, a zwłaszcza wyrabianie ciasta na pierniczki! Sprawdź, jak szybko zrobić te pyszne ciasteczka.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
Kruszonkę wegańską przygotujesz w mig! A razem z nią zapiecz maliny – pycha!

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.

Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chutney z pomidorów i mango
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.

Sałatka z rukolą i gruszką
Sałatka z rukolą i gruszką - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
Szybkie i łatwe w wykonaniu pancakes, idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie! Wypróbuj!