Odrywana wieprzowina • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, co należy zrobić, by na końcu rozrywana wieprzowina była idealnie soczysta, krucha i aromatyczna.

Czas przygotowania
480 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMARUJEMY MIĘSO PASTĄ KETCHUPOWĄ
Ketchup łączymy z przyprawami. Tak powstałą pastą smarujemy dokładnie mięso, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez całą noc.
DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy z łupinek. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa. Całość szczelnie zakrywamy kawałkiem folii aluminiowej.
PIECZEMY WIEPRZOWINĘ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120℃. Pieczemy mięso w niskiej temperaturze przez mniej więcej 8 godzin. Po tym czasie mięso powinno być delikatne i pod wpływem nacisku się rozwarstwiać. Przed pokrojeniem odstawiamy naczynie z mięsem na mniej więcej 15 minut i dopiero po upływie tego czasu kroimy lub rozrywamy mięso za pomocą widelca.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1488,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
372 kcal
Tłuszcz
23,2 g
Węglowodany
17,1 g
Błonnik
2,1 g
Białko
23,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dżem bananowo-bazyliowy
Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.

Pasztet z soczewicy
Aromatyczny wegański pasztet z dwóch rodzajów soczewicy, ryżu i siemienia lnianego. Pokrojony w grube plastry może być świetnym składnikiem obiadu. Nada się także na kanapki.

Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Szynka gotowana na kanapki
Domowa szynka gotowana to doskonały sposób na smaczny dodatek do kanapek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste, a efekt zachwyca delikatnym smakiem i soczystością. Odkryj nasz przepis na znakomitą domową wędlinę!

Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku
Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!

Oponki serowe z sosem malinowym
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!