Pasta z wędzonej makreli • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli pasta rybna, to tylko taka z wędzonej makreli, z dodatkiem koperku, szczypiorku i kiszonego ogórka. Sprawdź, jak prosto i szybko można ją przygotować!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTOWANIE JAJEK
Do pojemnika miksującego wlać 500 ml wody. Jajka włożyć do wkładu do gotowania i gotować (z zatkniętą miarką) na twardo, ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW
Obrać makrelę ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć. Szczypiorek drobno pokroić, z koperku oberwać czubki listków i je posiekać. Ogórki przekroić wzdłuż na pół. Jajka zahartować zimną wodą, obrać, przekroić na pół. Umyć i osuszyć pojemnik.
ROZDRABNIANIE I ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW
Makrelę z jajkami i ogórkamirozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 8. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać majonez, 1 łyżkę szczypiorku i 1 łyżkę koperku,mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 3. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, na koniecmieszać (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 2.
PODANIE PASTY Z MAKRELI
Pastę z makreli przełożyć do miski, posypać pozostałymi ziołami, podać z grzankami z chleba na zakwasie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
861,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
172,3 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
1,5 g
Błonnik
0,3 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem
Pinsa idealna na kolację lub przekąskę, czyli zawijana. Z wyrazistym parmezanem i cebulą oraz delikatną mortadelą, w prawdziwie włoskim stylu. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Flaki po włosku
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gorąca czekolada do picia
Wystarczy kwadrans, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój. Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.

Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
Piccata z mięsa wieprzowego podana z esencjonalnym sosem na bazie masła i pomidorów. Jej smak jest wyśmienity.

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowy keczup
Do burgerów, do frytek, na kanapki! Domowy ketchup wg przepisu Karola smakuje doskonale z każdą przekąską, a co najważniejsze – dobrze znasz jego skład!

Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!

Sałatka warzywne ciastko
Wygląda tak pięknie, jak smakuje! Sałatka warzywne ciastko świetnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz zaskoczyć kogoś bliskiego i jednocześnie podać mu coś lekkiego. Spróbuj!