Patatas bravas z chorizo • przepis • składniki • przygotowanie
Przystawka, o której słyszeli w całej Hiszpanii, czyli patatas bravas! Według przepisu Kingu podane z aromatycznym chorizo, które wzbogaca danie o dodatkowe, jeszcze ostrzejsze nuty.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki kroimy w ćwiartki, a następnie na skos, by powstały trójkąty. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BRAVAS
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a czosnek siekamy. Cebulkę podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie. Kiedy zacznie pachnieć, dodajemy czosnek, wędzoną paprykę i pieprz cayenne i całość przez chwilę podsmażamy. Następnie na patelnię wlewamy sos pomidorowy i ocet oraz doprawiamy całość cukrem i solą. Sos gotujemy, aż się zredukuje.
SMAŻYMY CHORIZO
Suchą patelnię stopniowo, ale dość mocno rozgrzewamy. Chorizo kroimy w plastry i smażymy, aż się zarumieni. Gotową kiełbaskę przekładamy na ręcznik kuchenny, aby odciekła z nadmiaru tłuszczu.
SMAŻYMY ZIEMNIAKI
W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy podgotowane ziemniaki na lekko złoty kolor.
PODAJEMY PATATAS BRAVAS
Ziemniaczki mieszamy na talerzu z chorizo i skrapiamy je sosem bravas.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3563,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
890,9 kcal
Tłuszcz
68,3 g
Węglowodany
49,7 g
Błonnik
4 g
Białko
18,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Empanada galicyjska
Klasyka domowej kuchni w stylu hiszpańskim, czyli empanada galicyjska, to idealny pomysł na sycący i pyszny obiad! Sprawdź, jak smakuje chrupiące, drożdżowe ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem!

Gulasz z chorizo i krewetkami
W tym gulaszu spotykają się smaki słonecznego południa: chorizo, owoce morza i warzywa, które razem tworzą sycącą i apetyczną całość. Idealna propozycja obiadu w stylu hiszpańskim!

Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem kuchni w stylu hiszpańskim.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka waldorf
Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!

Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
Błyskawiczny pomysł na pyszną przekąskę: jajka, rzodkiewki i ser truflowy, podane w postaci małych rulonów z tortilli.

Ciasteczka migdałowo-kokosowe w czekoladzie
Szybkie, pyszne ciasteczka bez mąki i oleju? Szukasz takich? Wypróbuj przepis na ciasteczka pełne płatków migdałowych, pestek dyni i wiórków kokosowych. Zobacz, jakie to proste w przygotowaniu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotleciki z komosy ryżowej
Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.

Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką
Pieczone szaszłyki z pewnością przywołają najlepsze letnie wspomnienia. Sprawdź, jak szybko i prosto można je przygotować.

Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wypróbuj przepis na chaffle, czyli wytrawnego gofra z jajka i sera cheddar. W połączeniu z aromatyczną zieloną pastą i świeżymi warzywami danie to będzie śniadaniowym hitem!