Pieczarki w panierce • przepis • składniki • przygotowanie
Panierowane pieczarki to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom chrupiących przekąsek. Jak zrobić pyszne pieczarki w panierce? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI
Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy zdrewniałe kawałki nóżki.
WKŁADAMY PIECZARKI DO MĄKI
Osuszone pieczarki obtaczamy w mące, tak aby ściśle do nich przylegała.
PRZYGOTOWUJEMY JAJKO Z PRZYPRAWAMI
Jajka wbijamy do miseczki i dodajemy do nich przyprawy. Wszystko mieszamy.
MOCZYMY GRZYBY W JAJKU
Wkładamy każdą pieczarkę do jajka i moczymy, tak aby jajko dotarło w każdą część grzyba.
PANIERUJEMY PIECZARKI
Na talerz wsypujemy bułkę tartą i panierujemy w niej pieczarki. Panierka powinna dobrze przylegać do powierzchni grzybów - nie może być żadnych prześwitów.
SMAŻYMY PIECZARKI
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wkładamy kilka pieczarek na patelnię i smażymy z każdej strony, aż zrobią się złote. Potem czynność powtarzamy z resztą pieczarek.
ODSĄCZAMY PIECZARKI Z NADMIARU TŁUSZCZU
Układamy pieczarki na ręczniku papierowym i odsączamy z tłuszczu, a potem przekładamy do miseczki lub prosto na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2040,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
510,2 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
39,9 g
Błonnik
2,3 g
Białko
11,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
Delikatne kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie balsamicznym z dodatkiem świeżego rozmarynu, miodu i parmezanu. Pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu!

Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
Biszkoptowe blaty przełożone gęstym kremem z białej czekolady i masą mascarpone. Wyjątkowy tort na każdą uroczystość!

Spanakopita
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
Aromatyczne tosty z serkiem, słodkimi owocami i nutą tymianku to idealny pomysł na śniadanie. Zrobisz je w mgnieniu oka!

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.

Surówka z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
Smakują cynamonem i zachwycają kolorem! Dyniowe kluski na słodko to świetny pomysł na sezonowy obiad lub podwieczorek – nie tylko dla najmłodszych!

Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!

Jabłka zapiekane z żurawiną
Szukasz pomysłu na szybki i owocowy deser? Przygotuj jabłka zapiekane z wyśmienitym farszem migdałowo-żurawinowym!