Pierogi z suszonymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE
Masło kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól i nasionka z laski wanilii. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, żeby masło całkiem się rozpuściło.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Śliwki pokrojone w cienkie paseczki przesmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz cynamon.Mieszamy i smażymy całość, aż śliwki nasiąkną sokiem. Nadzienie przekładamy do miseczki, odstawiamy i studzimy.
ZAGNIATAMY CIASTO
Do wystudzonego ciasta dodajemy żółtka utarte delikatnie z cukrem pudrem i zagniatamy całość na desce oprószonej mąką. Jeśli masa jest zbyt klejąca, dodajemy odrobinę mąki – aż do uzyskania zwartej konsystencji.
LEPIMY PIEROGI
Za pomocą wycinaka wykrawamy z ciasta kółka, które nadziewamy porcją farszu, składamy na pół i delikatnie sklejamy na brzegach.
PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ MIGDAŁOWĄ
Połowę masła rozpuszczamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy cukier, przesmażamy chwilę i dodajemy mączkę migdałową. Smażymy okrasę do uzyskania rumianego koloru.
GOTUJEMY I PODAJEMY PIEROGI
Wodę delikatnie solimy i zagotowujemy w garnku. Wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 6-7 minut (powinny wypłynąć na wierzch).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5360 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
670 kcal
Tłuszcz
26,7 g
Węglowodany
98,3 g
Błonnik
13 g
Białko
13 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kapusta z grochem
Kapusta? Tylko z grochem! To klasyczne połączenie znane z wieczerzy wigilijnych, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz już w 10 minut.

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z buraków z miętą i serem
Buraki, mięta i sera. Z takich składników stworzył Karol niezwykłą i pyszną kompozycję, której musisz spróbować.

Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony indyk cajun
Upiecz indyka przyprawionego mieszanką ziół charakterystyczną dla kuchni cajun i przekonaj się, jakie to jest pyszne.

Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!

Cannoli z kremem pistacjowym
Cannoli według przepisu Pawła to deser, którego smak przenosi prosto na słoneczną Sycylię! Przygotuj go i ciesz się kruchymi ciastkami pełnymi delikatnego kremu pistacjowego.