Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków • przepis • składniki • przygotowanie
Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ WYŁOŻONĄ
pergaminem moździerz rozgrzej piekarnik do 200-210°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Buraki wyszoruj i ugotuj w skórkach w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
ODCEDŹ, ODSTAW DO
wystudzenia i obierz.
SPOŚÓB PRZYGOTOWANIA UMYTE,
oczyszczone podudzia polewamy olejem, posypujemy 2 szczyptami pieprzu kajeńskiego, doprawiamy pieprzem oraz solą.
PRZYPRAWIONE MIĘSO UKŁADAMY
na blaszce wyłożonej pergaminem, starając się zachować minimalny odstęp między podudziami.
BLASZKĘ WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 200-210°C.
PIECZEMY DO ZARUMIENIENIA
mięsa (ok. 20 MINUT).
OBIERAMY SKÓRKĘ Z
cytryny (cienko), pozbywając się białej części.
SKÓRKĘ WRZUCAMY DO
niewielkiej ilości gotującej się wody.
CHWILĘ GOTUJEMY CELEM
pozbycia się goryczy.
SKÓRKĘ ODCEDZAMY I
kroimy w drobne paski.
CEBULĘ KROIMY W
grubą kostkę.
2 ZĄBKI CZOSNKU
kroimy w plasterki.
IMBIR KROIMY W
drobną kostkę lub trzemy na tarce. 2,5 ŁYŻECZKI KMINKU: rozcieramy w moździerzu.
DO GARNKA WLEWAMY
niewielką ilość oleju, podgrzewamy.
DODAJEMY POŁOWĘ POKROJONEJ
cebuli, czosnek, połowę skórki cytrynowej.
SMAŻYMY DO ZESZKLENIA
cebuli i czosnku.
DODAJEMY ŁYŻECZKĘ POSIEKANEJ,
ostrej papryczki oraz łyżeczkę miodu, mieszamy.
DODAJEMY 3 SZCZYPTY
roztartego w moździerzu kminku.
SKŁADNIKI ZALEWAMY BIAŁYM
wytrawnym winem.
DODAJEMY 2/3 IMBIRU
pokrojonego w drobną kostkę.
MIESZAJĄC, DOLEWAMY ŚMIETANKĘ,
a następnie dodajemy masło.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ SKÓRKĘ
cytryny, niewielką ilość pozostawiając do dekoracji.
GOTUJEMY CHWILĘ NA
wolnym ogniu pod przykryciem.
OBRANE BURAKI KROIMY
na większe kawałki buraki przekładamy do miski.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ
imbiru oraz cebuli, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczkę posiekanej ostrej papryki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) oraz ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
POLEWAMY SOKIEM WYCIŚNIĘTYM
z połowy cytryny.
NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANY
pęczek kolendry.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, dodajemy niewielką ilość oleju, mieszamy i odstawiamy na bok.
PODPIECZONE PODUDZIA RAZEM
z wytopionym sokiem z mięsa przekładamy do gotującego się wywaru.
DODAJEMY POŁOWĘ ODCEDZONEJ
fasoli konserwowej oraz kilka gałązek świeżej kolendry.
DUSIMY POD PRZYKRYCIEM
ok. 30-35 MINUT.
PRZED PODANIEM, DO
sosu dodajemy pozostałą ilość fasoli i chwilę gotujemy bez przykrycia.
SAŁATKĘ PRZEKŁADAMY DO
czystej miseczki.
PODUDZIA PRZEKŁADAMY DO
miski, układamy je dookoła krawędzi naczynia.
NASTĘPNIE NA ŚRODEK
nakładamy sos.
DEKORUJEMY KILKOMA BURACZKAMI
z sałatki, pozostałą ilością skórki z cytryny, niewielką ilością świeżej ostrej papryczki oraz świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2102,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
525,6 kcal
Tłuszcz
27,6 g
Węglowodany
51,6 g
Błonnik
13,6 g
Białko
13,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chili con carne z wędzonym boczkiem
Znakomite mięso, charakterne chili i kilka sekretnych składników – oto podstawa sycącego chili con carne według przepisu Karola. Rozgrzej się nim w chłodne, jesienne dni!

Guacamole z pomidorami
Szukasz przepisu na szybki dip do nachosów? Przygotuj najlepsze guacamole według przepisu Darii!

Salsa z kiwi i mango
Nie masz pomysłu na dodatek do grillowanego mięsa lub ryby? Wypróbuj salsę owocową z dodatkiem pikantnych przypraw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tantuni wrap
Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!

Grzybowy ramen
Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!