Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą • przepis • składniki • przygotowanie
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY TAPENADĘ
Czosnek i natkę pietruszki siekamy. Oliwki kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy z pieprzem w miseczce.
PRZYGOTOWUJEMY POLĘDWICZKI W CIEŚCIE
Ciasto francuskie rozwijamy. Na środku układamy 4 zachodzące na siebie plastry szynki parmeńskiej. Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość podsmażoną polędwiczką. Nadmiar ciasta francuskiego odcinamy i odkładamy do przygotowania dekoracji.
SKŁADAMY CIASTO Z POLĘDWICZKAMI
Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze).
PIECZEMY POLĘDWICZKI
Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, mix sałat i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem.
PODAJEMY DANIE
Sałatkę wykładamy na talerz. Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć 5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5060,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1265,2 kcal
Tłuszcz
71,1 g
Węglowodany
58,5 g
Błonnik
91,2 g
Białko
91,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe lody z 4 składników
Owocowe i mocno śmietankowe dzięki wykorzystaniu serka mascarpone – właśnie takie są lody wg tego przepisu! Trochę czekania, kilka składników, chwila pracy termorobota MC Smart i orzeźwiający deser na gorący dzień gotowy!

Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.

Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
Pyszny i kremowy camembert, zapiekany z ciastem francuskim wypełnionym aromatycznym pesto. Efektowna przekąska, która zrobi wrażenie na gościach każdej imprezy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!

Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
Kokos z rybą idą w parze, więc dlaczego nie wykorzystać tego połączenia w zupie? Koniecznie musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!

Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!