Pstrąg wędzony na sianie • przepis • składniki • przygotowanie
Rozsmakuj się w soczystym i delikatnym pstrągu wędzonym na sianie, podanym w towarzystwie aromatycznego sosu z podsmażonych warzyw.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy 3 rozgniecione ząbki czosnku i 3 cebulki dymki pokrojone na duże kawałki. Warzywa mocno przypiekamy przez kilka minut, żeby nabrały koloru i zmiękły. Po podsmażeniu zdejmujemy je z patelni. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki i podsmażamy na tej samej patelni, doprawiając solą. Po kilku minutach zmniejszamy ogień i dodajemy na patelnię podsmażone wcześniej cebulę i czosnek. Podduszamy razem przez 2-3 minuty i zdejmujemy z patelni.
WĘDZIMY PSTRĄGA
Pstrąga przekrawamy na dwa filety i pozbawiamy kręgosłupa. Posypujemy kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Patelnię wykładamy siankiem. Pstrąga kładziemy na sianku skórą do dołu i wędzimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Warzywa przekładamy na deskę i dokładnie, bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z limonki i sok. Dolewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pół łyżeczki kuminu i sól. Bazylię siekamy i dodajemy do warzyw.
PODAJEMY DANIE
2 cebulki dymki przekrawamy na pół. Na patelnię dodajemy olej i smażymy dymki, najpierw od wewnątrz, a następnie z drugiej strony. Na talerz wykładamy pstrąga, a na niego przygotowany sos z podsmażonych warzyw. Dekorujemy podsmażoną dymką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1597,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,4 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
12,8 g
Błonnik
4,1 g
Białko
25,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!

Domowe pączki z konfiturą różaną
Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!

Golonka pieczona po bawarsku
Klasyczny przepis na golonkę w marynacie z ciemnego piwa. Z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą smakuje wybornie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło
Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!

Kurczak w cieście francuskim
Jeśli masz ochotę na idealną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Poczuj aromatyczne połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i nutą sera coulommiers de caractere. To bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuje wiele kulinarnych wrażeń!

Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
Tłusty Czwartek to dzień pączków, dlatego koniecznie wypróbuj nasze przepisy – tradycyjny Pawła lub wersję fit Kingi.

Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.