Ragoût z jajek z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Szalotki obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Groszek oczyszczamy. Kalarepę obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm. Dusimy wraz z szalotkami na 1 łyżce gorącego masła przez 2 minuty. Dodajemy groszek i podsmażamy razem przez 2 minuty. Całość przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W tym samym naczyniu z tłuszczem ze smażenia warzyw rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i krótko podsmażamy. Dolewamy mleko i bulion, mieszając, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 12-15 minut, często przy tym mieszając.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Jajka gotujemy we wrzącej wodzie przez 10 minut na twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy i obieramy. Trybulę myjemy i siekamy. Dodajemy wraz ze skórką z cytryny do sosu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu dodajemy podsmażone warzywa i jajka, aby zrobiły się ciepłe. Ragoût świetnie smakuje z purée ziemniaczanym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1574,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
393,6 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
32,2 g
Błonnik
22,4 g
Białko
22,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tost z karmelizowaną brzoskwinią
Tosty? Czujesz już ten wspaniały zapach upieczonego pieczywa? To sprawdź, jak smakuje z serem burrata i karmelizowaną brzoskwinią! To świetny pomysł na przepyszne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!

Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!

2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
Tłusty Czwartek to dzień pączków, dlatego koniecznie wypróbuj nasze przepisy – tradycyjny Pawła lub wersję fit Kingi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
Kinga przygotowała kolejny wegański przepis – tym razem na naleśniki! Smakują wyśmienicie z kremem waniliowym na bazie nerkowców i słodkimi borówkami!

Lizaki z ksylitolu
Poznaj przepis Pawła na szybkie lizaki z ksylitolu i konfitury!

Wrapy z sałaty z tofu
Wrapy z sałatą i tofu to nasza propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Batony czekoladowe z granatem
Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!

Pomarańczowa gorąca czekolada
Gorąca czekolada z aromatem pomarańczy i cynamonu, czyli świetny napój na chłodny dzień i nie tylko.

Ciasteczka z białą czekoladą
Łatwe ciasteczka z białą czekoladą możecie przygotować całą rodziną! Bawcie się pieczeniem razem z Pawłem Małeckim!