Rolada cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie
Domowa rolada z masą cytrynową doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser do kawy lub herbaty.

Czas przygotowania
290 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BISZKOPT
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody na sztywno. Powoli dosypujemy 180 g cukru i sól. Ubijamy dalej, aż masa będzie błyszcząca. Dodajemy żółtka, mieszamy.
SOK CYTRYNOWY MIESZAMY Z ŻELATYNĄ
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. 1 cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy. Z 3 cytryn wyciskamy sok, tak aby uzyskać 175 ml soku (w razie potrzeby uzupełniamy niewielką ilością wody). Mieszamy z pozostałym cukrem, aż się rozpuści. Dodajemy skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z niewielką ilością soku cytrynowego. Żelatynę dodajemy do reszty soku. Wstawiamy do lodówki do momentu, aż masa zacznie tężeć.
MASĘ CYTRYNOWĄ ROZSMAROWUJEMY NA BISZKOPCIE
Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z lekko stężałym sokiem cytrynowym. Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem, zostawiając wolną krawędź na dłuższych bokach. Ciasto ponownie ostrożnie zwijamy, a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny lub na noc, aby stężało.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3396 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
283 kcal
Tłuszcz
9,4 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ser halloumi z glazurą miodowo-cytrynową
Ser halloumi może smakować jeszcze lepiej, jeśli podasz go z glazurą miodowo-cytrynową o delikatnym aromacie ziół. Sprawdź koniecznie ten prosty przepis Karola!

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!

Brzoskwiniowe smoothie z arbuzem i winogronami
Sok winogronowy to pyszna podstawa smoothie. Dodaj kilka owoców i wyśmienity smak gwarantowany!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna z galaretką malinową i czekoladowym biszkoptem to wyjątkowy deser, który zachwyci swoją delikatnością i bogactwem smaków. Połączenie puszystego biszkoptu, kremowej masy, herbatników i owocowej galaretki sprawia, że każdy kęs smakuje naprawdę wyjątkowo. Odkryjcie nasz przepis na to bogate ciasto!

Zupa śledziowa
Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!

Ciasto z profiterolkami
Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Krwawe muffinki
Paweł Małecki pokaże Wam swoje cukiernicze triki, dzięki którym będziecie mogli przygotować mrożące krew w żyłach i jednocześnie pyszne muffiny!

Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
Wytrawne muffiny, krewetki, słona tarta – oto pomysły na proste przekąski, które ubarwią niejedno przyjęcie!