Sałatka pieczarkowa – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka z pieczarkami to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej diety i na wprowadzenie do niej niecodziennych składników. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na genialną sałatkę z pieczarkami, która jest równie dobra co klasyczna, świąteczna sałatka jarzynowa. Połączenie jędrnych pieczarek z kukurydzą, fasolą, jajkiem i sosem majonezowo-musztardowym to prawdziwa poezja smaków.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI
Pieczarki włóż do durszlaka i starannie umyj. Grzyby muszą być zupełnie czyste i pozbawione wszelkiego brudu. Tak przygotowane pieczarki osusz na ręczniku papierowym. Durszlak umyj.
GOTUJEMY JAJKA
Do garnka wlej wodę, a następnie delikatnie ją posól i ugotuj. Wrzuć jajka do wrzącej wody i gotuj przez 8 minut. Jajka powinny być ugotowane na twardo. Po ugotowaniu wyciągnij je z garnka i włóż do durszlaka. Jajka wypłucz w zimnej wodzie i odłóż na bok do całkowitego wystygnięcia.
SMAŻYMY PIECZARKI
Osuszone pieczarki pokrój w plastry, a następnie usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Delikatnie je posól (ok. ½ łyżeczki), wymieszaj i poczekaj, aż puszczą sok. Grzyby podsmażaj przez kilka minut, aż zmiękną i lekko się zrumienią, ale nie stracą jędrności. Tak przygotowane grzyby ściągnij z patelni i odłóż do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Kukurydzę oraz fasolę wyciągnij z puszek i odcedź. Składniki wrzuć do miski. Jajka starannie obierz, a następnie pokrój w ósemki. Dodaj je do reszty składników. Pod sam koniec dodaj także pieczarki. Całość wymieszaj.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce od pieczarek wymieszaj ze sobą majonez z resztą soli, pieprzu oraz musztardą. Pokrój drobno część natki i szczypiorku i wrzuć do miseczki (zostaw trochę niepokrojonej natki i szczypiorku do ozdobienia sałatki).
MIESZAMY SKŁADNIKI
Wlej sos do dużej miski z resztą składników na sałatkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Ozdób pietruszką oraz szczypiorkiem i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1523,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
253,9 kcal
Tłuszcz
18,4 g
Węglowodany
13,4 g
Błonnik
2,4 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piwno-arbuzowy koktajl
Zaskakujące połączenie orzeźwiającego smaku arbuza z klasycznym miodowym piwem to superpomysł na letni koktajl!

Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę pełną aromatów sałatkę

Kurczak w panierce z prażonej cebuli
Szukasz nowego sposobu na kurczaka? Sprawdź, jak smakuje w panierce z prażonej cebuli! To obiadowa propozycja Kingi, która wyróżnia się prostotą przygotowania i wyjątkowym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Racuchy na maślance
Puszyste racuchy z kawałkami jabłek prosto z termorobota MC Smart. To pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub obiad, który przygotujesz w kilka chwil.

Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
Zagraj w zielone z egzotyczną okrą, której smak odkryjesz dzięki przepisowi Darii! Najlepiej smakuje w połączeniu z morelą, pomidorowym sosem i rozgrzewającymi przyprawami!

Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Lubisz próbować niespotykanych połączeń smakowych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj tej sałatki makaronowej! Nadziewane serem cappelletti w połączeniu z oliwkami i awokado to naprawdę wyjątkowy pomysł na obiad.

Yaki-udon z warzywami
Dzięki przepisowi Kingi błyskawicznie przygotujesz wyjątkowe, smaczne, popularne w Japonii danie. Wypróbuj naszą propozycję i ciesz się aromatem powszechnym kuchni azjatyckiej.

Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
Czy arbuza można grillować? Można! W Kuchni Lidla znajdziesz przepis Pawła Małeckiego na grillowanego arbuza z sosem z mango, limonki i melisy.