Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami • przepis • składniki • przygotowanie
Miks sałat podany ze słodkimi smażonymi morelami, polany lekko słonym sosem jogurtowym z kawałkami pistacji. Idealna propozycja na wakacyjny piknik.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY JOGURT
Pistacje obieramy z łupinek i siekamy. Mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Sitko wykładamy podwójną warstwą papieru kuchennego, umieszczamy nad miską i przekładamy do niego jogurt. Odstawiamy na noc do lodówki do odsączenia.
SMAŻYMY MORELE
Bazylię i sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Morele myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Morele smażymy na 4 łyżkach gorącej oliwy z oliwek przez około 3 minuty, obracając. Owoce odkładamy. Pozostały ze smażenia sos mieszamy z octem balsamicznym, miodem, pozostałą oliwą, solą i pieprzem.
PODAJEMY SAŁATKĘ Z JOGURTEM
Sałatę i morele mieszamy z dressingiem i przekładamy na talerze. Za pomocą dwóch łyżeczek oddzielamy kawałki odsączonego jogurtu i układamy na sałatce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1141,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
285,4 kcal
Tłuszcz
18,3 g
Węglowodany
20,8 g
Błonnik
12,3 g
Białko
12,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser z mango i jogurtem greckim
Niezwykle szybki w przygotowaniu deser z mango i kremem z dodatkiem jogurtu greckiego. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie!

Burek ze szpinakiem
Ciasto filo wypełnione nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta, to śródziemnomorski przysmak nazwany burkiem. Przygotuj go według przepisu Kingi.

Kebab w naleśniku
Czy może by coś lepszego niż przepyszne połączenie naleśnika z kebabem? Doskonały pomysł na szybki obiad czy lunch.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska pascha
Czas na wyjątkową, bo w wydaniu wegańskim, wielkanocną paschę. Kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, bakalie i zero białego cukru. Same pyszności! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować, a będziesz mieć pyszny deser na wielkanocny stół.

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z pomelo
Zaskakująca sałatka zawierająca cytrusy? Najlepsza będzie taka z orzeźwiającym pomelo, słodkimi płatkami kokosa i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

Pistacjowe semifreddo z ricottą
Semifreddo przypomina lody, więc doskonale sprawdzi się podczas letnich dni. Jeśli jesteś fanem pistacji, koniecznie musisz przygotować ten deser!

Crostini z mango i awokado
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!