Sałatka z czerwoną fasolą i awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Ta wiosenna kompozycja kolorystyczna na talerzu to nie tylko zdrowy, ale również pyszny sposób na lekką przekąskę!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE FASOLĘ ODCEDZIĆ
na sitku, opłukać i dobrze osączyć.
KUKURYDZĘ OSĄCZYĆ.
DYMKI OCZYŚCIĆ I
pokroić w cienkie krążki.
POMIDORY KOKTAJLOWE UMYĆ
i pokroić na ćwiartki. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: wymieszać.
AWOKADO OBRAĆ, POZBAWIĆ
pestki i pokroić w kostkę.
WYMIESZAĆ Z 1
łyżką soku z limonki i ostrożnie dodać do pozostałych składników.
CHILI OCZYŚCIĆ, POZBAWIĆ
nasion i drobno posiekać.
WYMIESZAĆ Z OLIWĄ
z oliwek, 1 łyżką soku z limonki, syropem klonowym i solą, ewentualnie doprawić do smaku sokiem z limonki.
DODAĆ DO SAŁATKI
i wymieszać, a następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem do przegryzienia się smaków.
KOLENDRĘ OSUSZYĆ, OBERWAĆ
listki i posiekać.
SAŁATKĘ DOPRAWIĆ DO
smaku i podawać posypaną kolendrą.
WSKAZÓWKA FASOLĘ KIDNEY
można zastąpić czarną fasolą, która jest popularnym składnikiem w kuchni południowoamerykańskiej.
W TYM CELU
100 g suszonej czarnej fasoli namoczyć na noc i następnego dnia ugotować do miękkości w czystej wodzie przez 1,5-2 godziny.
PO OSTYGNIĘCIU LEKKO
posolić i dodać do sałatki w sposób opisany powyżej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1102,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
275,7 kcal
Tłuszcz
13,6 g
Węglowodany
33,3 g
Błonnik
8,5 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bliny z kremem awokado i fetą
Bliny można podawać na wiele różnych sposobów – w zależności od preferencji – tak by były słodkie lub wytrawne. W tym przepisie dodatkiem jest krem awokado i feta. Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Sałatka z zupek chińskich
Czy wiesz, że makaron z zupek chińskich można wykorzystać do przyrządzania innych potraw? Jednym z najlepszych pomysłów na jego wykorzystanie jest sałatka! Ta lekka, orzeźwiająca potrawa to doskonały wybór na letnie dni oraz szybką przekąskę. Dzięki zrównoważonej kombinacji smaków i chrupiącej konsystencji, sałatka z zupek chińskich doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami.

Bulgogi – wołowina po koreańsku
Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
Curry to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Wypróbuj tajską wersję dania!

Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
Deser z grilla? O tak. Przekonaj się, jak pyszne mogą być upieczone na ruszcie banany podane z lodami.

Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koreczki z łososiem
Imprezowa przekąska na szybko: klasyczne połączenie łososia, serka, ciemnego pieczywa i oliwek w prostych koreczkach, które smakują każdemu! Zaspokoją pierwszy głód gości i szybko znikną z talerza.

Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
Efektowne i przepyszne ciastka francuskie z domowym nadzieniem owocowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że proste przepisy też są wyjątkowe!

Szparagi w boczku z airfryera
Chrupiące szparagi owinięte w aromatyczny boczek to błyskawiczna przekąska z airfryera, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub samodzielna, efektowna przystawka. Smacznie, szybko i bez zbędnego wysiłku!