Sałatka z kurczakiem i prażoną cebulką • przepis • składniki • przygotowanie
Szybka i sycąca sałatka z soczystym kurczakiem z airfryera, świeżymi warzywami i chrupiącą prażoną cebulką. Idealna na lekki obiad lub kolację – świetnie smakuje podana z bagietką.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce łączymy majonez, jogurt naturalny i ketchup. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
SMAŻYMY KURCZAKA
Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą do gyrosu lub kebabu, dodajemy olej i mieszamy. Kurczaka przekładamy do koszyka airfryera i pieczemy przez 7 minut w temperaturze 180°C, aż będzie rumiany i soczysty.
SKŁADAMY SAŁATKĘ
W dużej misce układamy warstwami: porwaną na kawałki sałatę lodową, połówki pomidorków koktajlowych, plasterki ogórków konserwowych, piórka czerwonej cebuli, upieczonego kurczaka, tartą mozzarellę oraz prażoną cebulkę. Na koniec całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Gotową sałatkę podajemy od razu – najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1636,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
545,4 kcal
Tłuszcz
25,6 g
Węglowodany
18,2 g
Błonnik
1,9 g
Białko
34,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biscotti z migdałami i orzechami
Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.

Czekośliwka
Czekośliwka, czyli czekoladowo-śliwkowa pasta kanapkowa, o której każdy marzył w dzieciństwie. Teraz możesz przygotować ją w domu, a dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.

Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Ocet morelowy
Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.

Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.

Smoothie z borówek, mango i awokado
Masz ochotę na pyszne i pożywne smoothie? Wypróbuj połączenie borówek, mango i awokado!

Ryba pieczona w ziołowym pesto
Łatwy sposób na pełną smaku rybę? Zajrzyj do przepisu Darii na pieczonego dorsza z pesto i ryżem jaśminowym!