Serniczki na owsianym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Serniczki na wielkanocny stół: dla każdego łasucha po jednym! Orzechowo-owsiany spód i czekoladowo-serowa masa doskonale łączą się w tym pysznym deserze. Zakochasz się w nim od pierwszej łyżeczki!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPODY SERNICZKÓW
Ciasteczka miksujemy bardzo drobno (na piasek) w naczyniu blendera lub rozdrabniacza. Przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do zmiksowanych ciasteczek. Dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, tworząc spójną masę.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej kajmak i masło orzechowe. Mieszamy. Tak przygotowaną masę łączymy i miksujemy z mascarpone.
SCHŁADZAMY SERCZNICZKI
Masę serową wykładamy do formy do muffinów na przygotowane wcześniej spody. Serniczki wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4496,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
374,7 kcal
Tłuszcz
29,7 g
Węglowodany
21,8 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!

Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!

Kotleciki jajeczne
Ugotowałeś za dużo jajek na śniadanie? Na obiad przyrządź z nich kotleciki z dodatkiem purée z marchwi i sałatą masłową ze śmietaną!

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaszubski miodowy kuch
Kuchnia regionalna kryje w sobie wiele dobrych smaków. Kaszubski miodowy kuch to jeden z nich! Jeśli spróbujesz raz, będziesz wracać wielokrotnie. Przekonaj się!

Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Forszmak
Karol Okrasa, przygotowując swój forszmak, inspirował się klasycznym daniem lubelskim. Wzbogacił je jednak o aromatyczny kmin rzymski i kolendrę!