Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem • przepis • składniki • przygotowanie
Purée z dojrzałych brzoskwiń w zestawieniu z nutą melisy cytrynowej – doskonała propozycja na letnie orzeźwienie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BRZOSKWINIE OBIERAMY ZE
skórki (twarde owoce wcześniej zalewamy na krótko wrzątkiem, a następnie przelewamy zimną wodą).
MIĄŻSZ ODDZIELAMY OD
pestki i miksujemy z cukrem waniliowym.
OBRYWAMY LIŚCIE Z
2 łodyg melisy cytrynowej, drobno siekamy, doprawiamy nimi oraz cukrem pudrem i sokiem cytrynowym purée z brzoskwiń.
PRZELEWAMY DO PŁASKIEJ
miski i wkładamy do zamrażarki.
GDY MASA ZACZNIE
się zamrażać, mieszamy widelcem, aby rozdrobnić kryształki lodu.
KILKA RAZY POWTARZAMY,
aż sorbet będzie całkowicie zamrożony (lub przygotowujemy według instrukcji załączonej do maszyny do lodów).
PRZED PODANIEM Z
arbuza usuwamy nasiona, miąższ wykrawamy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
SORBET PORCJUJEMY DO
salaterek, podajemy posypany kostkami melona i pozostałymi liśćmi melisy.
WSKAZÓWKA
PURÉE POWINNO: być dość słodkie, ponieważ po zamrożeniu traci ono na swoim słodkim smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
466,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
116,6 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
28,8 g
Błonnik
2,1 g
Białko
2,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki rybki
Szukasz pomysłu, jak urozmaicić śniadania dzieciakom? Oto on! Przygotuj pełne warzyw kanapki rybki, które będą pysznym posiłkiem o poranku.

Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.

Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
Deser z grilla? O tak. Przekonaj się, jak pyszne mogą być upieczone na ruszcie banany podane z lodami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Kanapka z jajkiem sadzonym i serem
Pyszne śniadanie w 15 minut? Przygotuj kanapkę zapiekaną z serem, szynką i jajkiem sadzonym!

Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami
Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!

Gofry z jogurtem i truskawkami
Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!

Gnocchi alla romana
Gnocchi alla romana, czyli gnocchi prosto z Rzymu przygotowane z… kaszy manny! To pomysł na te kluseczki w stylu włoskim, jakiego jeszcze nie znacie, z dodatkiem aromatycznego masła szałwiowego, pomidorków i świeżej burraty.